Még nincs baj, de az EU óvatosságra int a hálózatok kapcsán

Az Európai Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) közös nyilatkozatot adott ki a Covid-19 világjárvány okozta megnövekedett hálózati csatlakozási igények kezeléséről.

Úgy fogalmaznak: ebben a mindenki számára kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakban az Európai Bizottság és a BEREC – amelynek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is tagja – elkötelezetten támogatja a magánszemélyek és a vállalkozások azon törekvéseit, hogy a korábbi kapcsolatait és tevékenységeit az interneten keresztül is fenntarthassa.

Mivel a fizikai interakciók korlátozására irányuló intézkedések következtében az online oktatás és a távmunka került előtérbe, megnőtt az internetkapacitás iránti igény.

A közös álláspont szerint az európai szolgáltatók által jelzett jelentős forgalomnövekedés eddig nem vezetett a hálózat túlterheléséhez. Számításba véve az esetleges kapacitásbeli problémákat az EB és a BEREC közösen keresi a legjobb megoldásokat. Mind az EB, mind a BEREC továbbra is elkötelezett abban, hogy érvényesítse az EU nyílt internet hozzáférésre vonatkozó rendelkezéseit (EU 2015/2120). A rendelet nem teszi lehetővé a hálózat forgalmának lassítását, korlátozását vagy priorizálását, de engedélyezhet a szolgáltatók számára átmeneti forgalomirányítási intézkedéseket a hálózat túlterhelésének megelőzésére vagy ideiglenes hálózati torlódások következményeinek enyhítésére azzal a feltétellel, hogy az azonos forgalomkategóriákat azonosan kezelik.

A Covid-19 okozta megváltozott élethelyzet előidézhet olyan szituációkat, amelyek következtében a szolgáltatók élnek bizonyos forgalomkezelési intézkedésekkel a hálózatok megfelelő működésének érdekében, de szigorúan csak a szükséges időtartamban – fogalmaznak.

Az EB és a BEREC kéri a szolgáltatókat, hogy szorosan működjenek együtt a nemzeti szabályozó hatóságokkal, és nyújtsanak tájékoztatást az alkalmazandó intézkedéseikről, illetve kéri a tartalom- és alkalmazásszolgáltatókat, dolgozzanak együtt a távközlési szolgáltatókkal.

Az EB és a BEREC üdvözli az egyének és a gazdasági szereplők felelősségvállalását ebben a nehéz helyzetben, és ezen erőfeszítések támogatása érdekében a nemzeti szabályozó hatóságok támogatásával létrehoz egy speciális jelentési mechanizmust az internetes forgalom helyzetének rendszeres nyomon követéséhez, hogy a tagállamok időben reagálhassanak az esetleges kapacitásbeli problémákra.

Azóta történt

Előzmények