Rontják a videók minőségét, hogy kíméljék a hálózatot

A korlátozás egyelőre Európára vonatkozik, és a Netflixen kívül más még nem erősítette meg.

A napokban már többször szóba került, hogy a home office, illetve a koronavírus miatt házakba, lakásokba kényszerült több tízmilliónyi felhasználó megnövekedett internetes tevékenysége miatt nemcsak önkorlátozásra lenne szükség az eddigi internetezési szokások terén (pl. nem most lenne itt az ideje torrentezni, nagy méretű fájlokat küldeni stb.), hanem a nagy szolgáltatóknak is lépniük kellene.

Erre politikai felhívások is érkeztek, így Thierry Breton, a belső piacokért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos arra kérte a nagy internetes cégeket, hogy ha nem feltétlenül fontos, mellőzzék a HD felbontást videótartalmaknál. Emellett rengeteg fórumon is felmerült konkrét javaslatként, hogy a nagy adattovábbítással járó HD videókat vonják ki átmenetileg a forgalomból.

A nagy stream-szolgáltatók közül elsőként a Netflix reagált, akik ma megerősítették, hogy az Európai Bizottság vezetőivel folytatott egyeztetéseik következtében európai szolgáltatásukban a bitrátát, vagyis a filmek, videók képminőségét csökkentik – egyelőre a következő 30 napban. Reményeik szerint ezzel a Netflix által generált adatforgalmat mintegy 25 százalékkal tudják mérsékelni.

Úgy tűnik ehhez a Google is csatlakozik, mert – bár még hivatalosan nem erősítették meg a sajtóértesüléseket –, azt tervezik, hogy a YouTube-on is mérsékelni fogják a HD-tartalmakat.

Előzmények