Az AI-re támaszkodó technológiát fejleszt az OTT-ONE

A támogatással is megvalósuló projekt célja idegen tárgyak azonosítása védett területeken és kritikus útvonalon.

Az OTT-ONE Nyrt. 364,4 millió forint támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a „vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” tárgyú pályázaton – közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A társaság a támogatás elnyerésével egy időben bejelenti, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló kutatás-fejlesztési projektbe kezd, amelynek összköltsége 662 490 400 forint. A projekt neve „Surface Anomaly Detection (SAD)”– idegen tárgyak azonosítása védett területeken és kritikus útvonalon. A kutatás-fejlesztési projekt célja, hogy egy olyan komplex, megbízható és költséghatékony megoldást kínáló, mesterséges intelligenciára, különösen a gépi látásra és tanulásra támaszkodó szoftveres és szenzorikai megoldás, illetve irányítóközpont jöjjön létre, amely lehetővé teszi az olyan védett területek, útvonalak, mint a repülőterek, repülőtéri gurulóutak, elzárt területek, futópálya, útszakaszok, határszakaszok, versenypályák (pl. Forma-1) szenzorokkal történő folyamatos, automatizált vizsgálatát, azokon idegen tárgyak azonosítását.

A vállalat közleménye szerint számos olyan kritikus terület és útvonal létezik, amelyek esetében komoly kihívást jelent az olyan idegen tárgyak azonosítása, amelyek megzavarhatják, illetve veszélyeztethetik a normál működést. Ilyenek lehetnek például a reptéri kifutópályákra befutó kisállatok, az autópályákra felhordott törmelék és betondarabok, illetve a vasúti sínekre dőlt faágak, de akár a sípályák közelében kialakuló hócsuszamlások is. A kifejleszteni kívánt megoldás e problémákat hivatott orvosolni, a mesterséges intelligencia eszköztárát a gépi látás tökéletesítésére használva.

A szenzorokból származó jelek feldolgozását egy képfelismerő szoftver végzi, amely alkalmas a képi azonosítással az adott területen a környezetbe nem illő tárgy vagy személy meghatározására, akár valós időben is. A szoftver mögötti AI algoritmusoknak változó környezetben és fényviszonyok mellett kell felismernie a protokoll szerint idegen tárgyat, majd arról értesítést küldenie a központi rendszernek, amely döntési javaslatot közvetít a SAD operátor személyzetnek. A jeltovábbításhoz kapcsolódóan azonosításra és integrálásra kerülnek a projekten belül azok a kibervédelmi megoldások, amelyek védik bármilyen külső manipulációtól a továbbított jelet, valamint a központi rendszert.

A pályázat megvalósulási idejéről és az operatív kezdés időpontjáról – amely akár több hónap átfutású is lehet –, valamint a pályázat befejezésének tervezett időpontjáról (amely pedig az operatív kezdés idejétől függ) külön tájékoztatást tesznek majd közzé.

A hazai tulajdonban lévő részvénytársaság fő tevékenységi körei a streaming, a high-tech biztonságtechnika, az e-learning, a blockchain rendszerek, az e-sport és az Ipar 4.0 megoldások köré csoportosulnak. A társaság 2015-ben, az üzleti stratégia átalakításával párhuzamosan változtatta korábbi nevét (HybridBox, Fuso) OTT-One-ra. Az OTT-ONE a 2017. évi 1,152 milliárd forint után 2018-ban 1,701 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye a 2017. évi 111,1 millió forintról 2018-ban 215,5 millió forintra emelkedett.

Azóta történt

Előzmények