A Huawei szabadalmi jogsértés miatt pereli a Verizont

Lassan már el is felejtettük a nagy szabadalmi pereket, ám az új helyzetben talán mégis felélednek ezek az ipari háborúk.

A Huawei Technologies bejelentette, hogy szabadalmi jogsértésért pert indít az egyik legnagyobb amerikai technológiai és kommunikációs szolgáltatóval, a Verizonnal szemben az Egyesült Államok Texas államának egyik kerületi bíróságán.

Hirdetés

Keresetében a Huawei kompenzációt vár a Verizontól olyan szabadalmaztatott technológiák használatáért, amelyeket a Huawei 12 Egyesült Államokban jegyzett szabadalma véd: „A Verizon termékei és szolgáltatási olyan szabadalmaztatott technológiák előnyeit élvezték, amelyeket a Huawei éveken keresztül kutatott és fejlesztett” – mondta el a vállalat közleményében Song Liuping, a Huawei jogi igazgatója.

Az indoklás az ilyen perekben megszokott módon történik: „Vezető kommunikációs berendezés- és okoskészülék-gyártóként a Huawei bevételének 10-15 százalékát fordítja K+F fejlesztésekre. Az elmúlt évtizedben a vállalat több mint hetvenmilliárd amerikai dollárt fordított K+F tevékenységekre, amelynek eredményeként világszerte több mint 80 ezer szabadalmat jegyeztetett be, ebből 10 ezret is meghaladóan az Egyesült Államokban. Ezek az innovációk nem csupán a Huawei sikerének mérföldköveit jelentik, hanem szerte a világon széles körben alkalmazzák őket, így az USA-ban és másutt is értékeket képviselnek.”

A kínai cég kitér arra, hogy a kereset benyújtása előtt a Huawei hosszasan egyeztetett a Verizonnal, ez idő alatt részletes listát mutatott be azokról a szabadalmakról és tényszerű bizonyítékokról, amelyek igazolják, hogy a Verizon felhasználta a Huawei szabadalmait. A két fél nem tudott megállapodásra jutni a felhasználási feltételekről.

A jogi igazgató szerint „ez bevett szokás az iparágban. A Huawei kérése mindössze annyi, hogy a Verizon tartsa tiszteletben a Huawei K+F befektetéseit, legyen szó a szabadalmak használatának megfizetéséről, vagy termékeink és szolgáltatásaink használatától való elállásról”.

Azóta történt

Előzmények