200 millió euró az európai űriparnak

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank bejelentette kedden, hogy 200 millió euróval támogatja az űrágazatba való beruházások fellendítését.

A Brüsszelben hétfőn kezdődött nagyszabású európai űrkonferencia keretében a Beruházási Bank és az ArianeGroup francia székhelyű légiközlekedési vállalat 100 milliós kölcsönről írt alá megállapodást az Ariane 6 hordozórakétaprogram támogatásával kapcsolatban. Mindemellett a bizottság és Európai Beruházási Alap bejelentett egy 100 millió eurós támogatású programot az InnovFin keretében, amelyet kifejezetten az űrtechnológia területén működő európai kkv-k innovációjának és növekedésének támogatására szánnak.

Hirdetés

Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos elmondta, hogy a támogatás az űrkutatás és az innováció fejlesztése iránti uniós elkötelezettséget tükrözi, és célja, hogy Európát az űrtechnológia fejlesztésének élvonalába helyezze.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa szerint a támogatás gyökeres változást jelent az európai űripar számára. „Egyértelmű jelzést küldünk arról, hogy az űripar Európában vonzó lehetőségeket kínál” – mondta.

A 12. európai űrkonferenciát megnyitó Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője beszédében azt mondta, hogy a „Földön fokozódó geopolitikai feszültségek egyre inkább kiterjednek és az űrre is”. A főképviselő aggodalmát fejezte ki az űrben egyre növekvő fegyverkezési verseny kockázatával kapcsolatban: „Mindez részben a nemzetközi űrjog kialakult normatív keretei között történik, így a világűr békés felhasználásának elve romlik” – hívta fel a figyelmet Borrell. Kitért arra is, hogy az Európai Unió műholdas központja jelentős mértékben támogatta az EU geostratégiai hírszerzését, hozzájárulva a területi konfliktusok megfigyeléséhez és az unió tanácsadó műveleteinek támogatásához: „"Amikor azt tervezzük, hogy mit tegyünk Líbiában, azonnal eszünkbe jut, hogy van egy hatékony eszközünk, amely nyomon követi az ott zajló eseményeket, és irányítja a helyszíni műveleteket” – hangsúlyozta Borrell.

Azóta történt

Előzmények