Az orosz hírszerzés állítólag behatolt egy ukrán gázipari cég rendszerébe

Amerikai lapok beszámolói szerint az orosz katonai hírszerzés meghackelte az ukrán Burisma gázipari cég számítógépes rendszerét.

A vaskosan politikai hátterű ügyben az áldozat állítólag a Burisma, az a gázipari cég, amely a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) középpontjában áll.

Hirdetés

A The New York Times ma reggel megjelent riportja az Area 1 Security nevű bostoni kiberbiztonsági cég jelentésére alapul – a vállalkozás ezt a jelentést több amerikai lapnak is megküldte hétfőn.

A Burisma azért került a középpontba, mivel itt volt igazgatótanácsi tag a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden volt alelnök fia, Hunter Biden. Mint ismeretes, Trump a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott, nyilvánosságra került telefonbeszélgetésében felvetette, hogy az ukrán ügyészség kivizsgálhatná a Burisma és Bidenék üzleti ügyeit. E telefonbeszélgetésre hivatkozva indítottak eljárást a demokrata párti törvényhozók az amerikai elnök ellen.

Az Area 1 Security azt állítja: felfedezték, hogy orosz hackerek már november óta több számítógépes támadást intéztek a Burisma Holding ellen. A támadások időben egybeestek az amerikai képviselőházban folyó meghallgatásokkal, amelyeknek egyik célja annak kiderítése volt, hogy Donald Trump gyakorolt-e nyomást az ukrán elnökre a Burisma elleni vizsgálat ügyében. A biztonsági cég felhívja a figyelmet arra, hogy a támadások hasonlóak voltak azokhoz, melyeket a 2016-os választási kampány idején Hillary Clinton és a Demokrata Párt rendszerei ellen intéztek, és az Area 1 Security szakemberei úgy vélik, hogy mindegyik mögött az orosz hírszerzés ugyanazon egysége áll.

Az nem világos a jelentésből sem, hogy a főként adathalász e-mailekkel dolgozó támadók (akik pl. a Burisma alkalmazottait igyekeztek általuk létrehozott, de a vállalat honlapjait másoló oldalakra terelni) vajon milyen adatokhoz férhettek hozzá – ahogy az sem tisztázott, hogy pontosan mi volt a céljuk. Az egyelőre csak feltételezés, hogy esetleges kompromittáló adatokat akartak megszerezni Hunter Biden tevékenységével kapcsolatban.

Oren Falkowitz, az Area 1 Security társalapítója azt állítja, hogy egyes támadások sikeresek voltak, és a hackerek megszereztek olyan bejelentkezési adatokat, melyekkel már bejuthattak a Burisma szervereire.

Azóta történt

Előzmények