Elbocsátásokkal is járó jelentős átszervezés a Magyar Telekomnál

A Magyar Telekom tegnapelőtt fontos bejelentést tett, melyet ma még két újabb követett.

A december 4-ei közlemény szerint a vállalat megállapodott az érdekképviseletekkel, ennek értelmében 2020. április 1-jétől a Magyar Telekom nem vezető beosztású munkavállalói átlagosan 5%-os bérfejlesztésben részesülnek. Emellett 2020. január 1-től a cafeteria keretében adott juttatások egységesítésre kerülnek a jelenleg nyújtott legmagasabb értéken, munkaköri besorolástól függetlenül.

Hirdetés

Ezt a pozitívnak tekinthető lépést az egyensúlyozza ki, hogy a piaci versenyre való hivatkozással „karcsúsítást” jelentettek be: „a társaság legfeljebb 450 fős létszámleépítésről állapodott meg az érdekképviseletekkel. Az érintett munkavállalók jelentős része várhatóan 2020 első negyedéve során távozik a vállalattól. Lehetőség van arra is, hogy a munkavállaló önként jelezze távozási szándékát vezetőjének. A Magyar Telekom a távozó munkatársak újra-elhelyezkedését a jól működő Esély program keretén belül aktív álláskereséssel, munkaerőpiaci tréninggel és személyes tanácsadással támogatja.”

Ma pedig egyéb, a felső vezetést érintő változásokról számoltak be.

Az egyik az, hogy Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes saját kezdeményezésére távozik a társaságtól 2020. február 29-i hatállyal. Utódja 2020. március elsejei hatállyal Darja Dodonova, a Deutsche Telekom európai szegmensének jelenlegi műszaki kontrolling vezetője lesz. Darja Dodonova a Deutsche Telekom Csoport központjából érkezik a Magyar Telekomhoz, ahol 2000 óta dogozott, és 2017 januárjától az európai szegmens műszaki kontrolling vezetői posztját töltötte be. A Szentpéterváron diplomázott új vezető a tájékoztató szerint több mint 19 éves pénzügyi tapasztalattal rendelkezik, elsősorban a kontrolling és számvitel területén. A korábbi években olyan különböző vezetői pozíciókat töltött be többek között, mint capex kontrolling vezető, funkcionális kontrolling vezető.

A másik bejelentés az irányítási struktúra átalakításáról, egyszerűsítéséről szól. Ezek szerint január elsejétől az Ügyvezető Bizottság feladatai és hatáskörei átcsoportosításra kerülnek egyrészt az igazgatósághoz, másrészt a vezérigazgatóhoz és a vezérigazgató-helyettesekhez. Emellett az igazgatóság döntött arról, hogy 2020. január 1-i hatállyal a kis- és középvállalati szegmenst a lakossági szegmenssel együtt az integrált Customer Facing Unit elnevezésű szervezeti egység szolgálja ki.

Továbbá az Ügyvezető Bizottság átalakul, és agilis módszertan szerint „Leadership Squad”-ként működik tovább. Ezen változás eredményeként 2020. január elsejei hatállyal a Társaság Ügyvezető Bizottsága, mint döntéshozó testület, megszűnik.

Azóta történt

Előzmények