A Huawei továbbra is kiáll letartóztatott vezetője mellett

A letartóztatását követő elmúlt egy évéről írt nyílt levelet – annak évfordulóján – a Huawei Technologies pénzügyi igazgatója.

Az IT café oldalán is többször beszámoltunk arról a kanyargós történetről, melynek főszereplője a kínai távközlési óriás, a Huawei egyik felső vezetője. A történet lényege pár szóban az, hogy az év elején az USA hivatalos kérésére Kanadában letartóztatták Meng Wanzhou-t, aki őrizetbe vétele idején a globális tevékenységet folytató nagyvállalat pénzügyi igazgatója volt.

A letartóztatás alapja az, hogy azzal vádolják, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül 2009 és 2014 között kereskedelmi tevékenységet folytatott Iránnal, így ezzel megszegte az amerikai-európai embargót.

Hirdetés

A történet azóta hol felpuhul, hol felkeményedik, attól függően, hogy a politika milyen módon szól bele a Huawei-USA, Huawei-Európa történetbe. (Mint jól ismert, Magyarország vezetése teljes mértékben kiáll a kínai cég mellett, tovább folytatja az igen mély és hatalmas összegeket megmozgató együttműködést.)

Most annyi az újdonság, hogy a házi őrizetben lévő Meng nyílt levélben fordult a nyilvánossághoz, hogy az eddigi támogatást megköszönje, valamint továbbra is hangoztatja ártatlanságát – ez utóbbi mögé a Huawei is beállt.

Nyílt levelében Meng a következőképpen fogalmaz:

„Az elmúlt egy évben tapasztaltam félelmet, fájdalmat, csalódást, reménytelenséget, szenvedést és küszködést. Azonban egy év alatt megtanultam elfogadni a helyzetemet. Nem félek többé az ismeretlentől.

A napok annyira lassan telnek, hogy van időm teljes könyveket kiolvasni és olajfestményeket készíteni. Erre korábban sosem volt időm.

Már nem érzem magam távol az otthonomtól. Nem félek az előttem álló nehéz úttól sem. Személyi szabadságomban ugyan korlátoznak, de a lelkem továbbra is szabad.

Az elmúlt egy évben sokat segített kollégáim, és a Huawei felhasználóinak és partnereinek támogatása és biztatása, akik továbbra is bíznak bennünk, támogatnak és várnak vissza.

A kínai nyelvben a „fény” szó két jelből áll: az egyik a tüzet jelenti és a reményt képviseli, a második pedig az embereket. Ezek a fények mutatják nekünk az utat előre, és adnak bátorságot a sötétség legyőzésére.

Kedves barátaim, támogatásotok jelzőfényként világítja meg az előre vezető utat, és ez többet jelent, mint azt szavakkal el tudnám mondani.”

A teljes levél a Huawei weboldalán olvasható: https://www.huawei.com/us/facts/voices-of-huawei/your-warmth-is-a-beacon-that-lights-my-way-forward.

Azóta történt

Előzmények