A TSMC lett Ázsia legértékesebb vállalata

Ha Ázsia legértékesebb vállalatát kell megemlíteni, akkor valószínűleg a Samsung jut mindenkinek az eszébe. Nem is alaptalanul, hiszen a dél-koreai óriáscég valóban jó ideje tartja ezt a pozíciót, de nemrég változás történt, ugyanis a TSMC értéke elérte a 8,02 billió új tajvani dollárt, amely nagyjából 262 milliárd amerikai dollárnak felel meg.

Hirdetés

A TechNews.TW által értékelt adatok szerint a tajvani bérgyártó értékesebbé vált a Samsungnál is, vagyis trónfosztás történt. Ez abból a szempontból nagyon érdekes, hogy a TSMC döntő részben a bérgyártásból él, miközben a Samsung azért számos más piacon is jelen van a bérgyártás mellett, ahol egyébként a tajvaniak konkurensei.

A TSMC-t elsődlegesen a bérgyártás repítette fel a csúcsra, ez ugyanis rendkívül nagy üzletté vált az utóbbi évek során. Ráadásul az említett cég nagyon konkrét fejlesztési és üzleti tervet követ, gyakorlatilag komolyabb csúszások nélkül, aminek köszönhetően mára az iparág legjobb gyártástechnológiáját képesek biztosítani az ügyfeleiknek, miközben lefedik azokat a területeket is, ahol nincs szükség csúcstechnológiára. Ezzel rendkívül széles a termékportfólió, elvégre 180 nm-es node-tól kezdve egészen 7 nm-ig lehet válogatni, ami lényegében egyedülállónak számít a piacon.

Mindez meglátszik a TSMC üzleti eredményein is, ami abból a szempontból fontos, hogy az új gyártástechnológiák fejlesztése egyre költségesebb. Ahhoz, hogy ezeket a befektetéseket visszahozzák, egyre több gyárat kell építeni, hogy majd a későbbi fejlesztésekhez is legyen elég erőforrás. Emiatt sem tud sok bérgyártó lépést tartani a TSMC-vel, gyakorlatilag mára csak a Samsung bérgyártó részlege maradt az egyetlen komoly kihívó. A többiek bizonyos területeken még kínálnak versenyképes alternatívát, de az új generációs gyártási eljárásokra való átállással már egyáltalán nem sietnek, így ebből a szempontból feladták a küzdelmet a két nagy riválissal szemben.