Reggel élőben nézheti a magyar műholdakat szállító rakéta felbocsátását!

Fontos esemény a Rocket Lab történetében, de legalább ilyen fontos a magyar kutatók számára is.

Holnap nagy napja lesz a Rocket Labnek – de nem csak nekik, hanem két magyar fejlesztőcsapatnak is, ugyanis a társaság Electron rakétája az ő műholdjaikat is magával viszi.

A tizedik misszió

A Rocket Labnél azért várják nagyon a holnapi napot, mivel a „Running Out of Fingers” fantázianevű tizedik felbocsátás során próbálják ki először (majdnem) teljes egészében – szoftveresen és hardveresen is – azt a rendszert, mely lehetővé teszi, hogy a rakéta első fokozatát visszahozzák a Földre, hogy újra felhasználhassák.

A fokozat visszatérése azért problematikus, mert a mérete miatt nem alkalmazhatják a pl. a Falconnál használt közvetlen függőleges, segédhajtóművekkel támogatott leszállást. Ezért egy másik megoldást választottak (melynek üzleti oka és hatása is van, hiszen gyakori missziókat terveznek, kis méretű műholdak felbocsátását), a légkör alsó részébe érő fokozatot ejtőernyővel lassítják le, majd egy speciális manőverrel egy helikopter „elkapja”, hogy visszavigye a felszínre.

Ám – az érdeklődők valószínűleg sajnálni fogják – a holnapi visszatérés során ezt még nem próbálják ki – bár egyébként minden elemét tesztelik a leszállásnak. Mint a vállalat közölte, az eddigi fejlesztési időnek és a költségeknek a 70 százalékát az első fokozat visszatérésének kialakítása vitte el, így ha már minden működik, a teljes projekt fejlesztési munkái jelentősen felgyorsulhatnak. És ez nagyon fontos, hiszen gazdasági vállalkozásról van szó: a Rocket Lab minimum heti egy, de inkább több indulást tervez.

A maximum 225 kg hasznos teher szállítására alkalmas Electron ebben a misszióban hét műholdat szállít, hogy pályára állítsa őket.

A magyar szál

Mint a már a politika berkeit is megjárt hírek beszámoltak róla, az Electron a második és a harmadik magyar műholdat is pályára készül állítani.

Az egyik a SMOG-P, melyet ikertestvérével, a SMOG-1-gyel együtt a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékén hallgatók bevonásával fejlesztettek ki. A SMOG–1 azt fogja vizsgálni, hogy a 470–800 MHz-es frekvenciasávban mennyi „elektroszmog” jut ki a világűrbe a Földről. A SMOG-P holnap indul, míg a SMOG-1 pár hónap múlva egy Szojuz rakétán teszi majd meg az utat az olasz Unisat–7 műhold belsejébe csomagolva.

Az ipon.hu beszámolója szerint a küldetések célja kettős: azok során egyrészt az egy egységes, 5x5x5 cm-es PocketCube műholdak működőképességét kívánják igazolni a fejlesztők, ennyire pici űreszközt ugyanis még senki sem tudott működésre bírni az űrben. A másik cél pedig a bolygó körüli mesterséges elektromágneses környezet feltérképezése, amit eddig senki sem vizsgált.

A másik magyar érdekeltség, a PocketCube méretű ATL–1 szintén jelentős műegyetemi szellemi közreműködéssel, de magánvállalkozásban készült. A kisműhold egy, az ATL Ipari és Kereskedelmi Kft. fejlesztésében készülő speciális szigetelőanyag űrbeli viselkedését fogja vizsgálni a fedélzetre telepített kísérlet keretében.

Az Új-Zélandban történő felbocsátást e hír írásának időpontjában magyar idő szerint holnap reggelre tervezik, az indítás időablaka (szintén magyar idő szerint) 08:56-10:22. Az eseményt sok helyen lehet élőben követni, például a Rocket Lab oldalán.

Frissítés: az indítást újra elhalasztották, az élő közvetítés oldalán annyit írnak, hogy az indítási időablak december 12-ig nyitva marad, de arról, hogy mikorra tervezik pontosan a startot, csak később ígérnek tájékoztatást.

Azóta történt

Előzmények