Az USA technológiáért felelős vezetője a Kínából érkező veszélytől óvná Európát

Michael Kratsios egy liszaboni konfrencián beszélt erről, ráadásul úgy, hogy a fő bűnösnek kikiáltott Huawei is ott volt a meghívottak között.

Az USA és Kína viszonya manapság eléggé hűvösnek mondható, és talán nem írunk meglepetést azzal sem, hogy ez a közeljövőben valószínűleg nem fog jelentősen javulni. Az Egyesült Államok továbbra is nemzetbiztonsági kockázatnak tart több kínai céget, köztük a Huawei-t, de manapság az említett ország AI AI startupjait is célba vették.

A harcban nagy szerep juthat Európának is, ugyanis az öreg kontinens országai vizsgálják azokat az aggályokat, amelyeket az USA felvetett némelyik kínai céggel szemben. Nagyon röviden arról van szó, hogy például a ZTE és a Huawei eszközei a konkurensek megoldásaihoz viszonyítva lényegesen több sebezhetőséget tartalmaznak. Ez önmagában nagy baj, viszont továbbra is nagy kérdés, hogy ezek a rések szándékosan vannak beépítve, hogy Kína kémkedni tudjon, vagy egyszerűen csak hanyag tervezés eredménye az egész. Utóbbi opció sem kellemes egy ország számára, de javítható probléma, és ez a kulcstényező, ugyanis ebben az esetben nincs szó szándékosságról, vagyis az adott cég jóhiszeműen járt el a tervezés során, csak nem tudott olyan jó minőséget előállítani, mint a konkurencia. Ezért viszont nem feltétlenül jogszerű megbüntetni az adott céget, noha kétségtelen tény, hogy előfordulhatnak olyan területek, ahol a hibák puszta jelenléte felfogható nemzetbiztonsági kockázatnak.

A fentiek mellett lényeges kiemelni, hogy a sebezhetőségeket szoftveresen befoltozva már maga az alapprobléma is megszűnik. Talán ez lehet az oka annak, hogy az európai országok amellett, hogy nyilván látják ugyanazt, amit az USA, nem feltételezik rögtön a szándékosságot. Emiatt a Huawei megoldásait ugyan sokan vizsgálják, de lényeges szankciókról még nincs döntés. Egyedül az Egyesült Királyság áll élesebben ehhez a kérdéshez, de egyrészt a Brexittel kapcsolatos folyamatos problémák miatt nagyon lassan halad az ügy, másrészt egy GCHQ (egyike az Egyesült Királyság titkosszolgálatainak) által vezetett szervezet ugyan jelentős technikai problémákat talált a Huawei eszközeiben, viszont szándékos kémkedés lehetőségére utaló jelet nem.

Európa tehát kétségtelenül lát technikai jellegű, esetenként igen súlyos gondokat, de úgy néz ki, hogy nem annyira paranoiásak az itteni országok, hogy rögtön kémkedést gyanítsanak. Persze sokan óvatosak, de az 5G-hez hasonló fajsúlyú kérdések esetében ez talán természetesnek vehető. Michael Kratsios, az USA technológiáért felelős vezetője ugyanakkor a liszaboni Web Summiton tartott előadását arra használta fel, hogy erről meggyőzze a kétkedő feleket az USA igazáról. Konkrétan felszólította Európát, hogy az Egyesült Államok mellé kell állnia, hogy a nem megbízható kínai cégek az öreg kontinens országain belül se tudják eladni a termékeit.

Ennél érdekesebb volt, hogy az előadása egy részében a Huawei-t támadta, ami azért számított különösen pikánsnak, mert a kínai cég nagy számban képviseltette magát a Web Summiton. Ráadásul Michael Kratsios többször is különböző vádakkal illette őket, többek között azzal, hogy kínai befolyás alatt állnak, illetve egy egészen konkrét esetet is elővett, amelyről a Le Monde írt még a múlt évben. Az említett riport arról szólt, hogy az Afrikai Unió, Addisz-Abebában található székházából öt éven keresztül továbbították az adatokat Kína számára, méghozzá a Huawei eszközein keresztül.

A Huawei az előadás után egy közleményt adott ki, amelyben taglalták, hogy 100%-ban privát tulajdonban van a cég, illetve nem igaz az sem, amit Michael Kratsios, a Le Monde riportjára hivatkozva adott elő. Utóbbival kapcsolatban megjegyezték, hogy Litvániában is volt hasonlóan téves híradás, amellyel kapcsolatban a Hauwei-nek adott igazat a bíróság.

Az előadás a vége felé igen feszültté vált, volt aki a sötétből Edward Snowden nevét kiabálta be. Az említett személy korábban titkos NSA dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint az USA titkosszolgálatai megfigyelést folytat az emberekkel szemben az Egyesült Államokon belül, illetve lényegében a világon.

Azóta történt