Vádat emeltek a kémkedő Twitter-alkalmazottak ellen

A vádlottak személyes adatokat gyűjtöttek a szaúdi kormány számára a közösségi médium több ezer, a rijádi rezsimet bíráló felhasználójáról.

Az MTI beszámolója szerint a San Franciscó-i kerületi bíróság dokumentumaiból kiderül: a szaúdi kormányzat tisztségviselői összehangolt erőfeszítésekkel érték el, hogy az amerikai médiaóriás két munkatársa továbbítsa nekik több ezer felhasználó személyes adatait, köztük e-mail-címüket és számítógépük IP-címét, amelynek révén könnyen beazonosítható tartózkodási helyük is. Olyan felhasználókról van szó, akik közismert bírálói a szaúdi rendszernek, vagy csak a sivatagi királyságot bíráló bejegyzéseket tettek közzé.

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint a megrendelésre dolgozó adathalászok áldozatai között van egy több mint egymillió követővel rendelkező közismert szaúdi rendszerkritikus személyiség és egy neves újságíró is, akiknek nevét nem tették közzé. Nyilvánosságra hozták viszont a két Twitter-alkalmazott nevét: Ahmad Abouammo amerikai és Ali Alzabarah szaúdi állampolgárról van szó. Mindketten értékes tárgyakat – köztük karórákat – és titkos bankszámlákra elhelyezett dollár tízezreket kaptak rijádi megbízóiktól. A vádirat szerint a szaúdi királyság ügynökeként tevékenykedtek, anélkül, hogy – a törvénynek megfelelően – külföldi állam megbízottjaként bejegyeztették volna magukat az amerikai igazságügyi minisztériumnál.

Vádat emeltek egy meg nem nevezett harmadik férfi ellen is, aki a közösségi médiában tevékenykedő marketingcéget irányított, és a szaúdi királyi család számára dolgozott.

A Twitter közleményben tudatta, hogy együttműködött a szövetségi bűnüldöző szervekkel az ügy felgöngyölítésében, egyben közölte, hogy megszigorította a hozzáférést a felhasználók érzékeny adataihoz. Ezekhez az adatokhoz ezentúl „csakis kiképzett és szigorúan ellenőrzött munkatársak kis létszámú csoportja” férhet hozzá – hangsúlyozta a kaliforniai cég közleménye.

A Vanity Fair című folyóirat nemrég részletes oknyomozó riportban tárta fel a politikai ellenfelek vagy vélt ellenfelek elhallgattatására alkalmazott szaúdi módszereket. A riportból kiderült: az internetes portálok, közösségi médiumok megfigyelésének rendszerét Szaúd al-Kahtáni, a trónörökös bizalmasa és egyik legszorosabb munkatársa dolgozta ki és működteti. Al-Kahtáni nevéhez fűződik a rendszert bírálókról vezetett feketelista létrehozása is.

Azóta történt

Előzmények