Putyin saját Wikipediát szeretne

Nyomtatott formában ma is van, régen is volt már ilyen, a régit úgy hívták: Nagy Szovjet Enciklopédia.

Hirdetés

Az IT café is többször beszámolt már róla, hogy a Vlagyimir Putyin elnök által irányított orosz politikai vezetés radikális lépésekre készül abból a célból, hogy Oroszország saját internetes infrastruktúrát és internetes információs bázist hozzon létre – a nemrég elfogadott törvényből az látszik, hogy készek akár egy „saját internetet”, egy intranetet is megteremteni, melynek kapcsolódását a nemzetközi internethez erős kontroll alatt tartanák.

E törekvés egyik újabb lépésének tűnik, hogy – a Ria Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint – az elnök szorgalmazza egy saját, orosz internetes tudástár létrehozását, egy orosz Wikipedia megteremtését. Putyin ugyanis az Orosz Nyelvi Tanács ülésén elmondta, hogy szorgalmazza a Wikipedia leváltását egy orosz alternatívával: „Jobb lesz, ha a Wikipediát leváltjuk egy új nagy orosz enciklopédiával. Ez modern formában fog megbízható információkat tartalmazni.”

A bejelentés önmagában nem volt újdonság, a kormányzat már szeptemberben bejelentette, hogy a költségvetésből mintegy 1,7 milliárd rubelt (kb. hét és fél milliárd forintot) költenek 2020 és 2022 között az alternatív Wikipedia megteremtésére, a digitalizációs munkát pedig a nyomtatott, már létező enciklopédia kiadójának kell végrehajtania. Ez utóbbi elemből jól látszik, hogy a Wikipedia központi szervező eleme, a közösségi szerkesztés hiányzik az orosz koncepcióból.

Azóta történt

Előzmények