Nagyon bejött a négynapos munkahét a Microsoft japán leányvállalatánál

Ha rövidebbek az értekezletek, az alkalmazottak többet dolgoznak, és töredékére esik vissza a kinyomtatott oldalak száma.

A Microsoft Japan bejelentette, hogy lezárták egy pilot projekt első fázisát, melyben azt vizsgálták, hogy miképp hat a vállalat működésére, ha a munkavállalók öt helyett csak négy napot dolgoznak egy héten.

Hirdetés

A bejelentés szerint az új, például a koncentráltabb és rövidebb meetingeket magával hozó munkarend rendkívül népszerű volt az alkalmazottak körében (92 százalékuk a jövőben szívesen dolgozna így) – és nem kis meglepetésre kiderült, hogy a munkavégzés hatékonysága közel negyven százalékkal emelkedett meg.

A leányvállalat augusztusban egy hónapra vezette be a négynapos munkahetet (a teszt neve: Work-Life Choice Challenge Summer 2019) az egész cégnél: a kb. 2300 alkalmazott megkapta szabadnapként a pénteket, de közben fizetésük változatlan maradt, és a szabad pénteket szabadságként sem számolták el. (A projekthez kapcsolódva azt is tervezik, hogy a vállalat a családi nyaralást vagy a szakmai továbbképzést százezer jennel, azaz kb. 260 ezer forinttal támogatja majd.)

A Microsoft Japan elnöke motivációikról elmondta, hogy hármas cél vezeti őket: az alkalmazottak rövidebb ideig dolgozzanak, alaposan kipihenjék és folyamatosan képezzék tovább magukat, mivel ilyen körülmények között sokkal jobban érzik magukat a munkahelyen, nagyobb a munkakedvük, illetve hatékonyabban dolgoznak (a kimenő teljesítmény ugyanis nem csökkenhet az ötnapos héthez képest).

A projekt eredményei közé tartozott többek között, hogy a maximált időtartamú meetingek miatt többet foglalkoztak a tényleges munkavégzéssel, a vállalat áramfogyasztása 23,1 százalékkal csökkent a péntek kiesése miatt, valamint közel 60 százalékkal kevesebb dokumentumoldalt nyomtattak ki.

A négynapos munkahéttel szinte az egész világon kísérleteznek már jó ideje, hasonlóan pozitív tapasztalatokat felhalmozva, de igazi áttörés még nem következett be – ezért is panaszkodtak kissé a Microsoft Japan dolgozói, hogy a péntek eltöltése nem volt problémamentes, mert mások ilyenkor még dolgoznak.

A következő lépésként azt tervezik, hogy jövő nyáron minimum még egyszer megismétlik a pilotot, de nagyon valószínű, hogy erre az év során több alkalommal is sort kerítenek majd.

Azóta történt