Az USA célbavette Kína vezető AI startupjait

A Huawei után új kínai áldozatok után néz a nyugati nagyhatalom.

Újabb fejezethez érkezett az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, ugyanis az Egyesült Államok bejelentette, hogy Kína vezető, mesterséges intelligenciával foglalkozó startupjait vették fel arra a tiltólistára, amelyen a Huawei és a ZTE is szerepel, így pedig nehezebb lesz az érintett cégeknek olyan technológiákra építeni, amelyet az Egyesült Államokból szereznének be.

Az érintett kínai AI startupokkal szemben nem nemzetbiztonsági probléma merült fel, ahogy a Huawei és a ZTE esetében. Az USA működésére vonatkozóan nagyrészt még közvetve sincs hatásuk, nemhogy közvetlenül, ugyanakkor az Egyesült Államok szerint a felkínált technológiájukkal segítenek a kínai kormánynak azon jogsértések és visszaélések elkövetésében, amelyek az ujgurok, a kazahok és a muszlim kisebbségi csoportok elnyomását célozzák. Utóbbi valóban létező probléma, és igaz, hogy a kínai kormány komoly technológiai hátteret is bevet az etnikai kisebbségek brutális elnyomása érdekében, de ezek a cégek a technológiáikat nem arra fejlesztették, hogy jogsértéseket kövessenek el vele a partnerek, noha kétségtelen, hogy ezekre is alkalmasak.

A fentiek tekintetében egy komoly kérdés merül fel: van-e felelősségük azoknak a cégek, amelyek az elnyomást lényegesen hatékonyabbá tevő technológiát biztosítják az adott kormány vagy kormányok számára. Úgy néz ki, hogy az Egyesült Államok szerint van, és az érintett cégeken keresztül szankcionálnák a kínai kormányt a tetteikért.

Az USA húsz kínai közbiztonsági irodával és nyolc vállalattal bővítette a tiltólistáját, amelynek így már része a videomegfigyelésben utazó Hikvision és Dahua, vagy az arcfelismerő technológiákban kifejezetten jól álló SenseTime és Megvii. A korlátozások hasonlók a Huawei-éhez, az Egyesült Államok külön engedélye nélkül az érintettek nem férhetnek hozzá olyan technológiához, amely az USA-ból származik. Ez többeknek hatalmas veszteség, mert képtelenek lesznek beszerezni a rendszerek működéséhez szükséges új szoftvereket és hardvereket, vagyis innentől kezdve az aktuális termékkínálatuknál maradnak, illetve sokan rosszabbul járnak, mert nem rendelkeznek saját fejlesztésű lapkákkal, így a vezérlőket vagy processzorokat sem tudják mostantól rendelni.

Bizonyos vélemények szerint egyébként nem igazán a kisebbségek védelme az elsődleges prioritás az USA számára. Ez ugyan jól hangzik, és tényleg egy lényeges tényezőről van szó, de talán fontosabb lehet az, hogy az érintett cégek igen komoly növekedést produkáltak az elmúlt időszakban, és kezdenek veszélyesek lenni az USA saját érdekeire, így csupán el akarják lehetetleníteni a működésüket.

Azóta történt