Jön a hajlítható és két kijelzős gépekhez szánt Windows operációs rendszer

A Microsoft egyre komolyabban figyeli a hajlítható kijelzővel rendelkező mobil gépek irányát, a legtöbb gyártó ugyanis ezt jelölte meg a következő nagy dobásnak, és ezt a redmondi óriáscég is jó lehetőségnek látja a piacszerzés szempontjából. Emiatt egy igen érdekes lépésre szánták el magukat, számos korábbi kudarc után, amelyet a Windows RT és a Windows 10 S okozott, újra két irányba indul a Windows fejlesztése, így a jelenleg egységesnek tekinthető Windows 10 kap egy külön verziót, méghozzá Windows 10X néven. Ez a korábban már pletykált Windows Core OS végleges neve, megjelenése pedig egy év múlva várható.

Az újabb elágazásnak azért van értelme, mert a Windows 10 megfelelően működik az asztali, a mobil, illetve tulajdonképpen a tabletekre valamennyire hajazó 2-az-1-ben gépeken is, de utóbbin már nem annyira kényelmes. Tehát a rendszer limitációi látszanak, és ha a hajlítható kijelzőre vonatkozó irány beválik, akkor oda már nem biztos, hogy megfelelő válasz a Windows 10 az aktuális állapotában. A Windows 10X erre próbál reagálni, és felhasználói felületére vonatkozó változások figyelembe veszik a hajlítható megjelenítőre vonatkozó, illetve a két kijelzős gépek optimális felhasználását, és ezekhez igazodnak. A részletekről a Microsoft nem igazán beszélt, de a koncepció tekintetében egy önmagát háttérben frissítő, gyári alapértelmezett beállítások mellett is biztonságos, mindig internetre csatlakozó, felhős szolgáltatásokkal is segített, kifejezetten modern operációs rendszerről lenne szó.

A Windows 10X a fentiek miatt exkluzívan a hajlítható és két kijelzős gépekhez lesz elérhető, erre a környezetre lett kitalálva, így a Windows 10 is megmarad, amely továbbra is használható a többi eszközön. Ebben a formában a Microsoft úgy néz ki, hogy tanult a korábbi hibáiból, így nem erőltetnek nem optimális felhasználói felületet a fő piacnak számító PC-kre, továbbá a Windows 10X nem zárja feltétlenül ki az úgymond legacy applikációkat, vagyis nem csak a felhőben futtatott, illetve a Windows Store-on beszerezhető programok állhatnak rendelkezésre. Ettől persze még nincs garantálva, hogy egy régi alkalmazás megfelelő élményt ad, hiszen ezeket azért nem a modern beviteli módokra fejlesztették, de pusztán a működéshez szükséges futtatási környezet ott lesz a háttérben, tehát a felhasználó lényegében szabadon dönthetne arról, hogy ragaszkodik-e a kedvenc programjaihoz, vagy néz más, modernebb alternatívákat.


[+]

A felhasználói felület tekintetében az egyszerűsítés volt a cél, nincsenek többé élő csempék, a start menü is inkább start képernyőre hasonlít, ráadásul az érintőkijelzőkhöz optimális kialakítású. A fenti két kép nagyjából bemutatja a lényeget, de a Microsoft azért elmondta, hogy ez még nem végleges, viszont adhat némi támpontot, hogy mire lehet számítani.