Elhunyt Kertész Ádám nemzetközi hírű informatikus

A szakember sikeres életutat futott be, képességeit és tudását nemzetközi vállalatok is nagyra értékelték.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság honlapján jelent meg a szomorú hír, hogy szeptember 13-án elhunyt Kertész Ádám (1936-2019), a magyar informatika nemzetközi hírű szaktekintélye.

Hirdetés

A kiváló szakember a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH), majd az IBM Magyarországnál dolgozott. Itt a ranglétrát végigjárva végül az 1960-as években igazgatóként a szocialista Magyarországban sikerrel vezette a kapitalista világ egyik vezető cégének képviseletét.

Kertész Ádám 1971-től a Számítástechnikai Alkalmazási Vállalat (Számalk) műszaki-gazdasági tanácsadója volt. Részt vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi kereskedelmi rendszerének kifejlesztésében.

Az 1960-as évek végétől az APL programozási nyelv egyik vezető szakértője és sikeres alkalmazója volt. Az 1980-as évek végétől az Amerikai Egyesült Államokban nagy nemzetközi cégeknél, így a Morgan Stanley-nél volt tanácsadó és az észak-amerikai Philipsnél elemző és tanácsadó, majd APL-menedzserként dolgozott. Számos sikeres üzleti alkalmazás és APL-alapú rendszer kifejlesztője volt.

A Neumann Társaság 1987-ben Neumann-díjjal ismerte el munkáját.

Kertész Ádámról az NJSZT Informatikatörténeti Fóruma videoportrét készített:

Azóta történt

Előzmények