Állítólag hackertámadás nullázta le a Magyar Fejlesztési Központ adatbázisait

Egy forrás szerint észak-koreai eredetű volt a támadás, és szakszerűtlenség okozta a teljes adatvesztést.

A nulláról kénytelen újraszervezni az adminisztrációját a kormány által 2014-ben létrehozott Magyar Fejlesztési Központ (MFK), miután július közepén egy hackertámadás a teljes szerverparkját megsemmisítette – értesült egy forrásból a 168 Óra. Ezt az információt az egyik érintettként a Magyar Rögbi Szövetség (MRSZ) is megerősítette.

Hirdetés

A bizonyos uniós támogatások lehívásában fontos szerepet játszó MFK-nak saját szerverparkja van, amelyen a teljes hivatali dokumentációt, szerződéseket, számlákat, vállalati szoftvereket, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatát tárolta.

A lap újságírói az MFK-tól és a felettes Külgazdasági és Külügyminisztériumtól egyelőre többszöri megkeresés után sem kaptak tájékoztatást.

A 168 Óra feltette az MRSZ elnökének azt a kérdést, hogy miképp semmisülhettek meg teljes mértékben az adatok, hogyhogy nem volt biztonsági mentés? A megkérdezett nem tudott biztosat mondani, de tudomása szerint fizikailag ugyanazon a helyen tárolták a biztonsági mentést és az eredeti adatokat.

Egy frissítésben azt is közlik az újságírók, hogy mivel a hackertámadás kormányzati szervezetet érintett, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kellett kivizsgálnia a történteket, és egy közvetett információ szerint észak-koreai eredetű volt a hackertámadás.

Azóta történt

Előzmények