Pánikkeltéssel vádolja a Google-t az Apple

A két techóriás egy, az iOS használókat veszélyeztető biztonsági rés felfedezésén és közzétételén kapott hajba.

Még a múlt hónapban publikált egy, az iOS felhasználók biztonságát érintő résről lényeges információkat a Google Projekt Zero nevű kutatócsoportja. A különböző biztonsági problémákat kutató csapat egy olyan sérülékenységre bukkant az Apple mobil operációs rendszerében, mely lehetővé tette, hogy egy megfelelően előkészített weboldal meglátogatása után az érintett eszközre a támadók olyan kódot telepítsenek, mellyel aztán hozzáférhettek a felhasználó adataihoz.


[+]

Nagy ügy, mondhatnánk, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, viszont az Apple eléggé mellre szívta, hogy a Projekt Zero így közzé tette a dolgot: saját állításuk szerint már hat hónapja befoltozták a rést, sőt, valójában már akkor is ezen dolgoztak, amikor a Google munkatársai, akkor még a nyilvánosság kizárásával, jelezték felük a hibát. Az almás cég véleménye szerint most, hat hónap elteltével már csak pánikkeltésre volt jó a publikáció, mely azt a képzetet keltheti a közösségben, hogy tömeges megfigyelés történhetett, miközben valójában csak kevesebb, mint egy tucat fertőzött oldalt találtak, ráadásul azok is főleg a kínai ujgur közösséget célozták elsősorban. Az Apple egyébként saját hibakereső programmal rendelkezik, melyben jelenleg egymillió dollár ütheti a markát annak az etikus hackernek, aki biztonsági résre bukkan a cég valamely termékében.

A Google a maga részéről tagadja, hogy bármiféle hátsó szándék vezérelte volna: a cég egy szóvivője elmondta, hogy kutatásaikban és közleményeikben a sérülékenységek technikai részleteire koncentrálnak, céljuk pedig az, hogy jobban megértsék azok természetét, stratégiákat dolgozhassanak ki ellenük, és így tovább.

Azóta történt

Előzmények