A Galileo immár egymilliárd mobilfelhasználót ér el

Ma várhatóan egymilliárdra növekszik Európa műholdas navigációs rendszerének, a Galileónak a mobiltelefonos felhasználói tábora.

Az Európai Bizottság tegnap, szeptember 9-én közölte, hogy az Európai GNSS Ügynökség (GSA) prágai székhelyén tartott rendezvényt megelőzően Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos így nyilatkozott: „A Galileo világszerte immár egymilliárd mobilfelhasználó számára nyújt kiváló minőségű időmeghatározási és navigációs szolgáltatásokat. Mindezt egy ízig-vérig európai projekt tette lehetővé, amelynek célja, hogy a GSA támogatására és elkötelezettségére építve a világ legprecízebb navigációs rendszerét alkossa meg. Biztos vagyok benne, hogy az új uniós űrprogram keretében végzett tevékenységeknek, ötleteknek és beruházásoknak köszönhetően folytatódni fog az európai űripar virágkora.”

Hirdetés

A Galileo 2016 decembere óta úgynevezett „kezdeti szolgáltatásokat” nyújt, amelyek pontos helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási jelek segítségével teszik könnyebbé a polgárok és a vállalkozások mindennapjait.

A közlemény kiemeli, hogy a műholdas navigációt lehetővé tévő okostelefonchipek gyártóinak 95%-a ma már Galileo-kompatibilis chipeket készít. A fent említett egymilliárdos küszöb a Galileóval működő okostelefonok világszerte értékesített mennyisége alapján került kiszámításra. A Galileo-felhasználók száma azonban a valóságban nagyobb ennél - figyelmeztetnek. Így például Európában a piaci forgalmazásra engedélyezett valamennyi új személygépkocsi-modell olyan e-segélyhívó rendszerrel van felszerelve, amely a Galileo segítségével továbbítja a jármű helyzeti koordinátáit a segélyhívó szolgálatoknak. Az idei évtől a Galileót a teherautók sebességet és távolságot rögzítő digitális menetíró készülékeibe is beépítik, így biztosítva a vezetési időre vonatkozó szabályok betartását és a közúti közlekedés nagyobb biztonságát.

A Galileo emellett kulcsfontosságú kutatási-mentési szolgáltatást is biztosít: ezzel 10 percnél kevesebbre csökkenti azt az időt, amely alatt észlelni lehet a vészhelyzeti jeladóval felszerelt bajbajutottakat számos különböző terepen, így például tengeren, hegyekben vagy sivatagokban is. A Galileo révén jelentősen javult a helymeghatározás pontossága: a korábbi 10 km helyett ma már kevesebb, mint 2 km.A rendszer a jövőben a bajbajutott személy számára is jelezni fogja, hogy úton van a segítség.

Emellett a Galileo a kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás (PRS) révén a közigazgatási szerveket is támogatja a biztonsági szempontból érzékeny helyzetekben. A nemzeti vészhelyzetek vagy válsághelyzetek – például terrortámadások – esetére ellenálló és teljesen titkosított szolgáltatást kínál a kormányzati felhasználók számára, így biztosítva az érintett szolgáltatások folytonosságát – fogalmaznak a közleményben.

Azóta történt

Előzmények