Gyári kártevők a telefonon

A Google ismét az előre telepített kártékony programokra figyelmezteti az androidos világot.

A telefonos biztonság kapcsán vannak visszatérő témák, és ezek közé tartoznak a gyárban előre telepített veszélyes programok is. Ezzel kapcsolatban adott ki ismételten figyelmeztetést a Google, felhívva a potenciális vásárlók figyelmét arra, hogy egy készülék vásárlásakor az ár és mondjuk a kijelző mérete mellett arra is figyeljenek, hogy milyen alkalmazásokkal érkezik az adott mobil.


[+]

A cég biztonsági részlege által jegyzett közleményben hangsúlyozzák, hogy a veszély különösen az olcsóbb, no-name, és a kedvező ár elérése érdekében az Android AOSP változatára építkező telefonoknál jelentős. Az AOSP alapértelmezésben nem tartalmaz egy sor megszokott szolgáltatást, így az ilyen készülékekre a gyártók sokszor valami nem igazán ellenőrzött helyettesítő szoftvert pakolnak, melynek kiválasztásakor elsősorban a költségek minimalizálására figyelnek. A Google csapata rengeteg olcsó telefont tesztelt, és több, mint 200 (!) gyártó termékeinél találtak különböző szintű, távoli hozzáférést biztosító réseket.

Az utóbbi időben két károkozónak sikerült igazán jól elterjednie, előbb a Triada, utána pedig Chamois került fel sok készülékre. Mindkettő kéretlen reklámokat jelenít meg főleg, de képes saját maga alkalmazásokat is telepíteni és emeltdíjas SMS-eket is küldeni. A Chamois a becslések szerint 7,4 millió készülékre került fel előre telepített szolgáltatásként, a Google segítségével egy 2018 márciusától 2019 márciusáig tartó akcióban ezt a számot állítólag sikerült 700 000-re csökkenteni.

Azóta történt

Előzmények