Engedélyt kaptak Japántól a dél-koreai cégek a Japán kémiai anyagok exportjára

Még július negyedikén lépett érvénybe egy rendelet Japánban, amely korlátozza a bizonyos kémiai anyagok Dél-Koreába való exportálását, ideértve az okostelefon és televízió kijelzőkben használt fluorinált polimidet és a félvezetők előállításához szükséges hidrogén-fluridot. Innentől kezdve a japán beszállítóknak külön engedélyt kell kérniük azzal kapcsolatosan, hogy az említett anyagokat Dél-Koreába szállíthassák, aminek a szakértők szerint nem kevés, akár három hónapos lehet az átfutási ideje.

Hirdetés

A Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium most bejelentette, hogy elbírálták a beérkezett kérelmeket, és a tisztviselők arra a következtetésre jutottak, hogy szállítmányokat nem fogják katonai célokra felhasználni, így engedélyezték a szóban forgó kémiai anyagok Dél-Koreába való exportálását. Ez a fejlemény azért érdekes, mert gyakorlatilag Japán négy hét alatt jóváhagyta a dél-koreai cégek igénylését, szemben a korábban valószínűsített három hónappal.

Mindez persze nagyon jó hír, ugyanis a dél-koreai vállalatok egy-két hónapos tartalékot tartanak az érintett kémiai anyagokból, tehát a friss japán rendelet egyelőre nem fogja megakasztani a memóriagyártást. Persze azt nem részletezték, hogy pontosan mely anyagokra vonatkozik az engedély, illetve ez még csak az első kör, vagyis a cégek lassan elkezdhetik leadni az új igényléseiket, hiszen egy-két hónapon belül az új készlet is elfogy.

Felmerülhet a kérdés, hogy a gyártók miért nem rendelnek akár negyed évre is elegendő mennyiséget előre. Nos a probléma magukkal a vegyik anyagokkal van, amelyek mérgezők, és részben emiatt nagyon körülményes a tárolásuk. A költségek tekintetében az egy-két hónapra elegendő mennyiség az optimális, és ezért rendezkedett be a piac erre. Amíg a Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium képes a kérelmeket gyakorlatilag gyorsan, nagyjából a mostani helyzethez hasonlóan négy héten belül elbírálni, addig nincs gond, viszont ha ezzel csúsznak, akkor az nehézzé teheti a kérvényezők helyzetét, és egyre inkább be fogják vállalni a nagyobb mennyiségű megrendeléseket, még a kedvezőtlen tárolási lehetőségek mellett is.