India még nem döntötte el, hogy a Huawei része lehet-e az 5G-s hálózatuknak

Kína azért figyelmeztette az országot, hogy nem kellene izmozniuk, különben annak következményei lesznek.

India egy ideje már dolgozik az 5G-s hálózat építésén, amely az elkövetkező hónapokban a tesztelési fázisba lép, de Ravi Shankar Prasad, telekommunikációs miniszter szerint az ország kormánya még mindig nem döntött arról, hogy a Huawei eszközök részei lehetnek-e ennek. Mindez azért lenne fontos, mert ha kimaradnak, akkor az gyakorlatilag ellehetetlenítik a céget abban, hogy az Indiában kiépítendő 5G-s hálózatokhoz hardvereket szállítsanak.

A probléma gyökere az Egyesült Államokkal lehet kapcsolatos, ugyanis megkérték a partnereiket, hogy hagyják ki az 5G-ből a kémkedéssel vádolt kínai óriáscéget, és valószínűleg India még mindig mérlegeli, melyik nagyhatalom érdekeinek kedvezzen.

Az Aljazeera két forrására hivatkozva úgy tudja, hogy július 10-én Vikram Misrit, India pekingi nagykövetét bekérette a kínai külügyminisztérium, így meghallgathatta Kína álláspontját is a kérdésben. Mindeközben Kína kilátásba helyezte, hogy ha India enged az Egyesült Államok nyomásának, akkor az országukon belül működő indiai cégekkel szemben ellenintézkedéseket fognak hozni.

Kína külügyminisztériuma a Reuters hírügynökség kérdéseire reagálva elmondta, hogy reményeik szerint India független döntést fog hozni az 5G-re vonatkozó ajánlattételi lehetőségekről, vagyis nem zárják majd ki a Huawei-t. India külügyminisztériuma egyelőre nem reagált az ügyre.

Ravi Shankar Prasad az indiai parlamentnek beszámolt arról, hogy hat ajánlattétel érkezett meg nem nevezett cégektől, de azt megerősítette, hogy az egyik a Huawei. Ezzel kapcsolatban annyit tudni, hogy egy külön bizottság vizsgálja a gyártót, és egyelőre nincs bizonyítékuk arra, hogy a cég szándékos biztonsági réseket helyezne el a termékeibe. Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államok korábbi vizsgálata is erre jutott, csupán azt sikerült alátámasztaniuk, hogy a Huawei eszközeiben az átlagosnál több biztonsági rés van, de ennek az oka lehet pusztán hanyagság is.

Az infrastruktúra biztonságáért felelős minisztérium egyébként nem adott irányelveket a Huawei korlátozására, a szóvivő állítása szerint nem utasíthatják el őket csak azért, mert Kínaiak.

Azóta történt