Újabb Skype-botrány körvonalazódik

A Microsoft ragaszkodik ahhoz, hogy ők minden jogi és technológiai lépést megtettek az adatok védelmére, ám a tényfeltáró újságírók mást tapasztaltak.

A kiváló oknyomozó riportjairól ismert Motherboard tegnap egy újabb nagy visszhangot kiváltó tudósítással jelentkezett, melynek fő állítása az, hogy a Skype-ot tulajdonló Microsoft szerződött partnerei képesek belehallgatni a Skype hanghívásaiba, mégpedig az alkalmazás közel valós idejű fordítást kínáló szolgáltatásának köszönhetően. Ennek bizonyítására a cikk szerzője, Joseph Cox számtalan dokumentumot sorakoztat fel: a megszerzett hangfelvételek nem egy esetben érintenek igen érzékeny, magánjellegű témákat.

Hirdetés

Fontos megjegyezni, hogy a hozzáférhető beszélgetésrészletek általában igen rövidek, jellemzően öt-tíz másodpercről van szó.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Motherboard cikkének állítása szerint az általuk ismert cache-felvételek azt is bizonyítják, hogy a hallgatózási ügyben a Microsoft kiemelt terméke, a Cortana digitális asszisztens is érintett – vagyis a szerződött alvállalkozók e szolgáltatás hang adatfolyamába is belehallgathatnak.

A probléma mélységét jelzi, hogy a Skype felhasználói szerződésében ugyan szerepel, hogy a Microsoft a szolgáltatás minőségének javítása érdekében elemezheti a hanghívásokat, ám az viszont tisztázatlan, hogy ezt egy számítógépes algoritmussal vagy pedig emberi közreműködéssel végzik.

De a fő gond nem is ez, hanem a fentebb említett: harmadik felek is hozzáférhetnek a beszélgetésekhez.

A Microsoft azzal védekezik, hogy a hozzáférhető személyes adatokat a vállalat az elemzések során anonimizálja, ám a lap tudósítója úgy tapasztalta, hogy a beszélgetések során – pl. a Cortana esetében – egyértelmű, azonosításra alkalmas információk hangzanak el, pl. lakcím.

Előzmények