Végre kötelező lesz a közszféra honlapjainak akadálymentesítése

Első olvasatra olyan ez a rendelet, mint a középületek akadálymentesítése: simán meg lehet kerülni, vagy hosszú időre elodázni.

Az Európai Unió még 2016-ban fogadott el egy irányelvet, mely szerint a közszolgáltatásokban akadálymentessé kell tenni az internetes szolgáltatások használatát, ezt a direktívát Magyarországon 2018-ban implementálták a jogrendszerbe, ám az előírások betartása csúszott, csúszik. Ezen a helyzeten segíthet a Magyar Közlöny pénteki, július ötödikei számában kihirdetett 162/2019. (VII. 5.) kormányrendelet, mely meghatározza, hogy miképp ellenőrzik a rendelkezések betartását.

A honlapok és a mobilalkalmazások akadálymentesítésének ellenőrzését a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) látja el. A KIFÜ kötelezettsége, hogy ellenőrzési terveket készítsen, melyet az EU által előírt módon kell megalkotni. Kétféle ellenőrzés létezik: egyszerűsített és részletes. E módszerek kialakításához be kell vonni a fogyatékkal élők társadalmi érdekképviseleti szervezeteit. Az ellenőrzés szúrópróbaszerűen zajlik, meghatározott oldalszámokkal. Fontos előírás, hogy „a közszférabeli szervezet – a minősített adatokat tartalmazó honlapok kivételével – köteles az ellenőrző szervezet számára az akadálymentesítési ellenőrzés céljára hozzáférést biztosítani az extranetes és az intranetes honlapokhoz is.”

Némileg hiányosságnak tűnik, hogy amennyiben úgy találják, hogy a szervezet nem tett eleget az előírásoknak, mégpedig arra hivatkozva, hogy a teher aránytalan – nincs rá pénzük, szakemberük –, akkor az ellenőrző ajánlásokat tesz a helyzet korrigálására, de szankció nincs. Ez kiskapunak tűnik.

Előzmények