Kína és az USA kereskedelmi háborúja a Samsungnak kaparja ki a gesztenyét

A TrendForce arra számít, hogy a Huawei és az Apple eladásai is csökkennek majd az okostelefonok piacán.

A kereskedelmi háborúk nem tekinthetők játéknak, és nem is szokás örömmel nézni a nagyhatalmak nyomásgyakorlásait egymás felé. Ugyanakkor Dél-Korea a jelenlegi helyzetet elégedetten szemlélheti, ugyanis amíg Kína és az USA egymással vannak elfoglalva, addig a Samsung surranópályán támadná le a kiélezett helyzetben felszabaduló piaci réseket.

A TrendForce friss elemzése szerint a Huawei és az Apple eladásai is csökkennek majd az okostelefonok piacán az idei évet tekintve. Előbbi cég esetében ez érthető, hiszen az Egyesült Államok komoly szankciókat alkalmaz majd velük szemben a türelmi idő lejárta végén. Emiatt Mia Huang, az említett piackutató cég elemzője szerint idén már nem lesz meg a kínai gyártónak a 200 millió eladott okostelefon, holott 2018-ban 205 millióval zárták az évet.

Az Apple ellen ugyan Kína nem alkalmaz konkrét szankciókat, de a háttérben egyre több Weibo üzenet szólítja fel az embereket a bojkottra. Ezek egy része valószínűleg megrendelt, ugyanis sok a tartalombeli átfedés, tekintve azt a tényt, hogy a többség a bojkott mellett a Huawei okostelefonok vásárlására buzdít, amelyeket jobbnak aposztrofálnak az iPhone-oknál.

Azt nem tudni, hogy ez a fajta háttérben történő kampány mennyire lesz majd eredményes, de a TrendForce arra számít, hogy az Apple telefoneladásai 183 millióra csökkennek majd, a 2018-as 190 milliós adatról, és ennek zömében a kínai visszaesés lesz majd az oka.

A Samsung esetében viszont erősödés várható, ugyanis a cég már most is erősíti a gyártást, így idén elérhetik a 300 millió eladott okostelefont is, ami masszív növekedés lenne az egy évvel korábbi 293 milliós eredményhez képest. A dél-koreai cég láthatóan arra számít, hogy a Huawei és az Apple eszközöktől kvázi kényszerből elforduló felhasználók többsége náluk köt majd ki.

A TrendForce szerint a többi nagyobb érintett – konkrétan a Xiaomi, az Oppo és a Vivo – nagyjából az előző évi eredményt tudja majd megismételni.

Azóta történt