5 hónap tanulás után garantált a programozói karrier

Az elmúlt három évben több mint hússzorosára bővült itthon a jellemzően 4-5 hónapos, intenzív és gyakorlatorientált képzés keretében szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok diákjainak száma.

A junior szoftverfejlesztőket képző PROGmasters a budapesti – legalább egy nappali tanfolyamot már lezárt, főként magyar nyelvű, helyszíni oktatást kínáló – programozóiskolákat hasonlította össze. A 6 legfontosabb tudnivaló a Codecool, a Green Fox, a PROGmasters, a [r]eaktorlabs, a Training360 és a Progmatic által szervezett képzések típusairól, árairól, a felvételi feltételekről, a fizetésekről és a garanciákról.

Minimum 4-5 hónap folyamatos tanulás a karrierváltás ára

A vizsgált fővárosi bootcampek képzése nappali rendszerű, ami azt jelenti, hogy a hallgatók jellemzően 4-5 hónapon keresztül minden hétköznap 6-8 órát tanulnak az iskolában. Ettől egy bootcamp gyakorlata tér el lényegesen: a Codecool másfél évig tartó képzése 1 éven keresztül minden második héten napi 6 óra iskolai oktatásból, majd 6 hónap szakmai gyakorlatból áll.

Hirdetés

Akár 0 forinttal is el lehet végezni a képzéseket

A bootcampek tandíjai nagyon eltérőek: az ingyenes tanfolyamtól a közel nettó 3 millió forintos képzésig terjed a kínálat, de átlagosan nettó 1 millió forint körül alakul. Ugyanakkor szinte minden iskola biztosít egy 18-24 hónapos, halasztott részletfizetési konstrukciót. Ennek köszönhetően a tandíjat csak a szoftverfejlesztői karrier megkezdése után kell elkezdeni visszafizetni, így pár tízezer, vagy akár nulla forint befizetése mellett is elvégezhetőek a tanfolyamok. Viszont a halasztott fizetést választó hallgatóknak jellemzően 1 éves hűségidőt kell vállalniuk új munkahelyükön, míg azok, akik előre kifizetik a tandíjat, több helyen is jelentős kedvezményt kapnak.

Két iskola kínál ingyenes képzést. A 2 év hűségidőt vállaló diákok díjmentesen végezhetik el a [r]eaktorlabs tanfolyamát, míg a Training360 nettó 1,5 millió forintos tandíját csak akkor kell kifizetnie a hallgatónak, ha nem végzi el a képzést, vagy nem fogadja el az iskola partnerei által ajánlott állást.

Az angol kötelező, de van, ahol a programozási alapképességek is

A bootcampek többsége nem vár el semmilyen informatikai vagy matematikai előképzettséget a jelentkezőktől, viszont mindegyik elvégzéséhez szükséges a legalább középfokú angoltudás. Emellett az iskolák felmérik a leendő hallgatók kognitív képességeit, motivációit, problémamegoldó, kommunikációs és kapcsolatteremtő készségét, továbbá a csapatmunkára való nyitottságát is. A PROGmasters ezeken túl a felvételizők programozási alapképességeit is vizsgálja egy szakmai teszt segítségével.

Pár év alatt a havi 1 milliós fizetés is elérhető

A vizsgált bootcampek minimum bruttó 350 ezer forint körüli kezdő fizetést ígérnek végzett hallgatóiknak, ami nagyjából megegyezik az egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztők keresetével.

„Statisztikáink szerint ráadásul a nálunk végzett hallgatók felének találtunk olyan munkát, amellyel havi bruttó 400-550 ezer forintot kerestek kezdőként, és jövedelmük pár éven belül eléri a bruttó 600 ezer és 1,2 millió forint közötti bért" - mondja a PROGmasters vezetője.

Van állásgarancia?

A hazai bootcampek célja, hogy a versenyszférában helyezzék el a végzős diákokat, erre több iskola pénzügyi garanciát is vállal. A Codecoolnak és a Green Foxnak maximum fél éve van arra, hogy olyan munkahelyet találjon a végzősöknek, amely legalább az ígért bruttó fizetést kínálja számukra. Ha ez nem sikerül, nem kell kifizetni a képzési díjat. A PROGmasters pedig azt vállalja, hogy végzett hallgatói 3 hónapon belül minimum bruttó 350 ezer forintot fizető szoftverfejlesztői állást kapnak, és a tandíj felét elengedi, ha ez valamiért mégsem teljesül.

Akik még nyáron belevágnak, januárra már szoftverfejlesztők lehetnek

Az összehasonlításban szereplő bootcampek honlapján elérhető információk szerint a Codecool 18 hónapig tartó képzésébe kéthetente lehet becsatlakozni. A Green Fox és a Progmatic legközelebb szeptember 9-én indít tanfolyamot, előbbire július végéig lehet jelentkezni, utóbbira pedig folyamatosan zajlik a kiválasztás. A PROGmasters az 5 hónapos, augusztus végén induló képzésére július 14-ig várja a diákokat, akik így akár már a jövő év elején megkezdhetik programozói karrierjüket.

Azóta történt

Előzmények