Vészesen közeledik a nagy-britanniai pornóblokk

Július 15-én már bizonyítani kell az életkort a felnőtt tartalom eléréséhez.

Majdnem fél évtized telt el az online pornó blokkolásának Egyesült Királyságban való felvetése óta. Ezt a tervezetet végül a 2017-es esztendő végén sikerült áttuszkolni a parlamenten a digitális gazdaságról szóló törvény részeként, és idén július 15-én életbe is lép.

Nagyon leegyszerűsítve a bevezetésre kerülő rendszer egy életkor-ellenőrzés. A felnőtt tartalmakat biztosító weboldalaknak ellenőrizniük kell, hogy a csatlakozás az Egyesült Királyságból származó IP-címmel történik-e, és ha igen, akkor fel kell dobni egy szűrőt, amely addig nem, tűnik el, amíg a felhasználó be nem bizonyította, hogy minimum 18 éves.

Hirdetés

Elég idős vagyok, cserkészbecsszó!

Ennyi mostantól nem lesz elég. Az egyes weblapoknak ki kellett fejleszteni egy olyan módszert, amellyel konkrét bizonyítékot szereznek a tartalom iránt áhítozó ügyfélről. A legnépszerűbb rendszer talán az AgeID lesz, amelyet a Pornhub, a YouPorn és a RedTube tulajdonosának számító MindGeek birtokol, de alternatíva van bőven: AgePass, AgeChecked, Yoti, stb. Ezek eltérő módon működnek, de végeredményben valamilyen módon kiderítik az illető korát, leginkább személyi igazolványról, vagy egyéb egyedi azonosítóról.

Az Egyesült Királyság ennek a felületes hátterét átgondolta, vagyis a felnőtt tartalmakat biztosító weboldalak, illetve a felhasználók sem tudják majd kijátszani egy hazugságot is elfogadó rendszerrel a törvényt. Az egészet ugyanis a British Board of Film Classification fogja ellenőrizni, mint szabályozó szervezet. A legnagyobb szolgáltatókkal nem lesz gond, gyakorlatilag önként jelezték, hogy betartják majd az új szabályokat, már csak azért is, mert a szervezetnek joga van arra, hogy a lázadó pornóoldalakkal szemben retorziókat alkalmazzon. Az egyik eszköz lesz erre az egyes hirdetési hálózatokról való lecsatlakoztatás, ugyanakkor ha az adott cég inkább előfizetésre építve tartja fenn magát, akkor a banki hátteret is kihúzhatják alóluk. Végső esetben akár a weboldal elérhetőségét is meg lehet szüntetni az Egyesült Királyságon belül.

Hát jó, akkor majd megkerülöm!

A fentiek árnyoldala, hogy ezt a törvényt is politikusok hozták, valószínűleg tényleges technikai tudás nélkül, vagyis olyan lyukas, mint az ementáli. Egyrészt borzalmasan egyszerű az egészet megkerülni egy VPN-en keresztül, hiszen ha a weboldal nem Egyesült Királyságból származó IP-címet lát, akkor minden rendben, az elérés megoldott az életkor bizonyítása nélkül is. Márpedig a fiatal generáció pont tudja, hogy mi az a VPN, vagyis akik védelmében hozták az egészet, könnyedén nézik majd tovább a tartalmakat.

Sokkal nagyobb probléma lesz azonban a biztonság. A British Board of Film Classification az életkor-ellenőrzésért is felel, azaz a pornóoldalak által beépített rendszereket is hitelesítik, ugyanakkor nem kötelező érvényű egy ilyen rendszert ellenőrzésre küldeni az érintett szervezetnek. Ez egy hatalmas biztonsági kockázat az egész koncepción belül, ugyanis megjelenhetnek azok a nem biztonságos rendszerek a felnőtt tartalmakkal tömött weboldalakon, amelyek elkérik a felhasználó személyes adatait, de senki sem ellenőrzi, hogy ezek biztonságban lesznek-e. Nem beszélve az olyan potenciális csalások megjelenéséről, amelyek még a bankkártyaszámot is igénylik, miközben a felhasználók a törvény létezése miatt esetleg elhiszik, hogy erre szükség is van, majd megadják.

A fentiek mellett manapság nehéz meghatározni azt is, hogy mely weboldal számít felnőtt tartalmakat biztosító felületnek. Konkrétan a Twitteren és Redditen is találni pornót, holott közösségi oldalakról van szó. Ezek alapján a Twitternek és Redditnek is meg kellene felelnie a törvényeknek, de van egy kiskapu: ha internetes oldalaként hivatkozik magára az adott szolgáltató, akkor mentesül a szabályozás alól, miközben lehet rajta felnőtt tartalom.

Az Egyesült Királyság ezzel a törvénnyel nyilvánvalóan nem tudja majd kordában tartani a fiatalok pornófogyasztását, miközben konkrétan tálcán kínálhatják fel a lakosság hiszékenyebb részét a csalóknak. Ettől függetlenül július 15-én eljön a nagy nap, és jelen pillanatban úgy tűnik, hogy nem lehet megakadályozni a szabályozás életbe lépését.

Azóta történt

  • A kazah példa

    A kazah kormány nem vitázik a hátsó kapuk kötelezővé tételéről, mint az amerikai: erővel bevezették.

  • Együttműködés a gyerekek internetes biztonságáért

    Közösen lép fel a gyermekek internetes kiszolgáltatottsága ellen a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

Előzmények