Megzuhantak a globális chipeladások

Alig került 100 milliárd dollár fölé az összesített bevétele, ami tetemes visszaesésnek számít éves viszonylatban.

Nem alakulnak túl jól a globális chipeladások, ugyanis az IHS Markit nyilvánosságra hozta az idei esztendő első negyedévére vonatkozó piackutatását, amelyből kiderült, hogy a teljes piac 101,2 milliárd dolláros bevételt produkált, ami az egy évvel korábbi, 116,2 milliárd dollárhoz viszonyítva jelentős visszaesés. Olyannyira, hogy az elmúlt évtizedben ilyen mértékű gyengülésre nem is volt példa.


[+]

A tíz legnagyobb félvezetőgyártó vizsgálva a memóriagyártók szenvedték el a legnagyobb zuhanást, a Samsung többek között 34,6%-os csökkenést produkált, de az SK Hynix és a Micron eredményei sem kedvezők. Ráadásul ez a változás nagyon hirtelen következett be, ugyanis az előző negyedévhez viszonyítva a DRAM és a NAND flash lapkák bevételei rendre 26,1 és 23,8 százalékot estek.

Az első helyet egy ideje visszaszerző Intel mindössze 0,3%-ot rontott a korábbi eredményéhez viszonyítva, de a cég még ma is küzd kisebb-nagyobb ellátási gondokkal, tehát gyakorlatilag mindent eladnak. Ugyanakkor furcsán nagyobb esett az NVIDIA a maga 23,7%-jával, amit az IHS Markit két tényezővel magyaráz. Egyrészt az AMD megerősítette az adatközpontokra vonatkozó ajánlatait, így piacot rabolnak a vállalattól, másrészt pedig a bányászláz lecsengett, aminek a negatív hatásait nem kell ecsetelni.

A chipeladások szempontjából nagyon nehéz idén jóslásokba bocsátkozni, ugyanis rengeteg olyan tényező van a piacon, amelyek az egészet kiszámíthatatlanná teszik, de az valószínűnek tűnik, hogy a 2019-es esztendő összességében nem lesz túl jó.