Az Oracle és a Microsoft összekapcsolják a felhőjüket

„Mindez egy nagyszerű barátság kezdete” – kommentálta a bejelentést Don Johnson, az Oracle felhős üzletágért felelős vezetője.

Elsősorban a vállalati felhasználókat érinti a Microsoft és az Oracle mai – sokakat meglepő – bejelentése, mely szerint a két nagy cég megteremti az átjárhatóságot a Microsoft Azure, illetve az Oracle Cloud között.

Az együttműködés közvetlen összeköttetést jelent, a közlemény szerint olyan egyszerű lesz az adatok és eljárások mozgatása, mintha egy PC két különböző meghajtójáról lenne szó – és ez a tervek szerint még csak a kezdet.

Ehhez természetesen nagyon komoly szakmai munkára van szükség, de a napvilágot látott elemzések szerint mindkét cégnek érdeke a kooperáció. Az Oracle valószínűleg belátta, hogy nem tudják állni a versenyt a felhőpiacon az Amazonnal vagy a Google-lal, a Microsoftnak pedig jelentős erősödést jelenthet az Oracle bevonása az Azure rendszerébe.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a felhőszolgáltatás nem egyszerűen technológiai kérdés, sőt. A szolgáltatások mögé jelentős kiszolgáló infrastruktúra épült fel, igen komoly üzleti vonatkozásokkal. Ezeket is össze kell majd hangolni, racionalizálni – de a részletekről még keveset tudni.

Kezdetben csak két nagy adatközpontot szinkronizálnak az Egyesült Államokban, de a cél a sokkal nagyobb mértékű, más régiókra, globálisan is elérhető integráció, minél hamarabb.

„Mindez egy nagyszerű barátság kezdete” – kommentálta a bejelentést Don Johnson, az Oracle felhős üzletágért felelős vezetője.

Azóta történt

Előzmények