A Huawei eladja a kábeles üzletágát

Azt nem tudni, hogy szimpla gazdasági döntésről van-e szó, vagy pedig ez a lépés a kínai-amerikai kereskedelmi háború egyik ütközete.

A Huawei Technologies úgy tervezi, hogy eladja egy fontos üzletágát, a tenger alatti távközlési kábeleket építő és üzemeltető vállalkozást – értesült a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

A vállalat maga nem kommentálta a sajtóértesülést, mely szerint a szintén kínai Hengtong Optic-Electric távközlési cég tett ajánlatot május 31-én a Huawei egyik leányvállalatára, a Huawei Marine Systemsre – és azt sem tudni, hogy milyen áron történne meg a tranzakció, melynek során a vevő megszerezné a kábeles vállalkozás részvényeinek 51 százalékát.

A Huawei körül az amerikai támadások miatt elég zavaros a helyzet, a legtöbb esetben csak találgatások vannak, de az biztos, hogy a kínai cég által épített és üzemeltetett tenger alatti kábelek esetében is felmerült a kémkedés gyanúja – csakúgy, mint a Huawei által készített egyéb infrastrukturális berendezések esetében is.

A 2008-ban alapított Huawei Marine igen dinamikus fejlődést mutatott egyébként: világszerte mintegy 90 projektben vesznek, vettek részt, körülbelül 50 ezer kilométernyi kábel lefektetésében voltak aktívak, köztük volt egy igen fontos 6 ezer kilométeres, mely Afrikát és Dél-Amerikát köti össze, és amelyet tavaly szeptemberben fejeztek be. A vállalkozás nyereséges volt tavaly, ugyanis 2018-ban már közel 17 millió dolláros profitot számolhattak el.

Az mindenesetre az ajánlat komolyságát jelzi, hogy Hengtong Optic-Electric részvényeinek kereskedését ma felfüggesztették addig, míg a tervezett üzlet részletei nem lesznek nyilvánosak.

Azóta történt

Előzmények