Új, speciális drón az amerikai haditengerészetnél

Magas rangú katonai vezető számolt be arról, hogy az MQ-25 Stingray-t 2024-ben állíthatják hadrendbe.

Az aerotech.hu szakportál írta meg, hogy a Boeing által fejlesztett MQ-25 Stingray pilóta nélküli géppel kapcsolatban a napokban megrendezett washingtoni szemináriumon (Center for Strategic and International Studies) nyilatkozott a tengerészet admirálisának helyettese, William Moran az új eszközről.

Egy légi utántöltő gépről van szó, melyre 2018-ban írtak ki tendert, melyet a Boeing nyert meg. A haditengerészet 805 millió dollárral támogatja a projektet, az elvárás az, hogy 2024-re az összes tesztet megcsinálják, a gépet integrálják a meglévő rendszerbe, illetve a négy első gépet leszállítsák. „Hosszabb távon a tengerészet (a jelenlegi tervek szerint) 13 milliárd dollár értékben 72 Stingray-t kíván rendszerbe állítani" – írja az aerotech.hu.

A gép paraméterei sem nyilvánosak, de a drónnak egyéb előírások mellett nyilvánvalóan teljesítenie kell a US Navy ide vonatkozó követelményeit: a típusnak minimum 6350 liter üzemanyag légi átadására kell képesnek lennie 800 kilométeres távolságra a kiindulási pontnak számító repülőgép-hordozótól.

Jelenleg még a fejlesztés középfázisánál tartanak, a drón még nem repült: „jelenleg a földi tesztjeit végzik: St. Louis Lambert Field repülőterének félreeső szegletében felfestett repülőgép-hordozó sziluetten éjjel-nappal próbálgatják a gurulás, az indítási procedúrák, illetve más, a hajófedélzeti repülőgépeknél szükséges manővert.”

További részletek és képek az aerotech.hu oldalán olvashatóak, láthatóak.

Azóta történt

Előzmények