Egymilliárd dollárra pereli az Apple-t egy diák

A fiatalember szerint a vállalat arcfelismerő rendszerének hibás működése vezetett oda, hogy ártatlanul letartóztatták.

A per tárgyát képező eset még tavaly novemberben történt, ugyanis akkor New Yorkban otthonában letartóztatták a 18 éves Ousmane Bah egyetemi hallgatót, mivel azzal gyanúsították meg, hogy részese volt több olyan bolti lopásnak is, melyek az Apple üzleteiben történtek. A meggyanúsítás és a letartóztatás alapja az volt, hogy a fiatalembert az Apple arcfelismerő rendszere azonosította.

A történet nem kevéssé zavaros: Bah elmondja, hogy elveszítette – fotót nem tartalmazó – jogosítványát, a tolvajok vélhetően ezt a lopott vagy megtalált dokumentumot használták fel a bűncselekmények elkövetésekor a boltokban való bejelentkezésekkor, majd az Apple rendszere Bah adatait összekapcsolta a bűnözők arcképével.

A tudósításokból az jön le, hogy a tévedést hamar felismerték – a bizonyítékként használt fényképeken ugyanis nem Ousmane Bah szerepel –, a fiú ügyvédje azonban az elszenvedett kellemetlenségekre és a meghurcoltatásra hivatkozva nyújtotta be a hatalmas összegű kártérítési igényt (melynek megítélésére akkor is minimális az esély egyébként, ha igazat ad neki a bíróság).

Az ügyben illetékes Apple, illetve megbízott biztonsági alvállalkozója egyelőre nem kommentálta a keresetet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények