Csont nélkül ment át az új EU-s szerzői jogi törvény

Magyarország is támogatta a sok kritikát kapott reform bevezetését.

A pozitív eredményű parlamenti szavazás után ma az Európai Unió legfelsőbb szervezete, a kormányzatokat tömörítő Európai Tanács is elfogadta a szerzői jog átalakítását, modernizálását célzó új szabályozást. A döntés elsöprő volt, 19 tagállam – köztük Magyarország is – támogatta a rendelkezést, Finnország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország és Svédország ellene szavazott, míg Belgium, Észtország és Szlovénia tartózkodott.

A főként két kritikus cikkely miatt sokat bírált rendeletet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte, mivel úgy ítéli meg, hogy elfogadása igen fontos, nagyon hiányzó része volt a digitális egységes piac létrehozásának. Hasonlóan nyilatkoztak a tartalomgyártók nagy szövetségeinek képviselői is.

A nagy internetes vállalatok számára különféle tartalomszűrési mechanizmusok kiépítését előíró rendelkezések akkor lépnek hatályba, ha azt közzéteszik az EU hivatalos közlönyében, a tagállamoknak pedig a saját jogrendszerükbe való implementálásukra két évük van.

Azóta történt

Előzmények