A holland kormány vizsgálja az 5G biztonsági kockázatait

Bár nagyon komolyan veszik a veszélyeket, szakmai vélemény nélkül nem kívánnak dönteni a jövőbeni lépésekről

A holland kormány nevében Mark Rutte miniszterelnök jelentette be ma, hogy felállítottak egy speciális munkacsoportot, melynek az a feladata, hogy megvizsgálja: az új, 5G távközlési rendszer bevezetése milyen biztonsági kockázatokkal járhat. A kormányfő megemlítette azt is, hogy a kormány egyelőre még nem alakított ki álláspontot arról, hogy a kínai távközlési cégek bevonása a fejlesztésekbe milyen következményekkel járhat – még vizsgálják a kérdést.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok erőteljes nyomást fejt ki az európai országokra, hogy a kínai cégek, főként a Huawei termékeit mellőzzék az 5G hálózatok kialakításánál, mivel szerintük igen nagy az esély arra, hogy az államilag erőteljesen támogatott vállalat esetleg politikai, üzleti érdekeket is kiszolgálhat termékeivel.

Habár még nincs hivatalos holland álláspont, a Reuters tudósítása megemlíti, hogy a holland titkosszolgálat az amerikai véleményt támogatja, és nemrég azt javasolták a kormánynak, hogy óvakodjanak az olyan technológiák használatától, melyeket olyan országokhoz lehet kötni – mint pl. Kína vagy Oroszország –, melyek aktív kiberkampányokat folytatnak, hackertevékenységeket fejtenek ki Hollandiával szemben. Felhozzák azt is, hogy most már bizonyítottnak tekinthető, hogy nemrég egy holland félvezető-ipari vállalattól, az ASML-től kínai alkalmazottak ipari titkokat szereztek meg.

A speciális munkacsoport feladata, hogy egy alapos jelentés készítsen május végére, melyben szerepelnek azok a javaslatok, melyekkel a lehetséges kockázatok mérsékelhetőek.

Azóta történt

Előzmények