Indul a sávújraosztás

Mostantól már lehet pályázni az országos digitális földfelszíni televíziós hálózatok lejáró használati jogosultságára. A pályázók április 30-án adhatják be jelentkezésüket.

A hatóság ma jelentette be, hogy a piaci szereplőkkel való konzultáció után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) véglegesítette és közzétette honlapján az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázati dokumentációt. A kiírásban a tervezethez képest nem történt lényegi változtatás. A pályázók április 30-án adhatják be jelentkezésüket.

A hatóság legfőbb előírása, hogy a pályázat nyertese biztosítsa, hogy a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák változatlan minőségben és vevőberendezéssel, minimum 97 százalékos lakossági lefedettséggel 2020 után is folyamatosan, előfizetés nélkül foghatók maradjanak. A pályázat nyertese öt hálózatot (két, a jelenlegivel megegyező technológiájú DVB-T-, MPEG4 AVC-hálózat és három új technológiájú DVB-T2-, HEVC-hálózat) építhet ki és üzemeltethet 2020. szeptember 6-ától 12 éven át. Az eredményhirdetés júniusban várható.

Az NMHH már év elejére előkészítette a jövő szeptemberben lejáró országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatokra vonatkozó jogosultság újrapályáztatását, és március 6-án véleményezésre közzétette a pályázati dokumentáció tervezetét. A dokumentációról a hatóság március 20-án tartott konzultációt a piaci szereplőkkel, akik e-mailben is tehettek észrevételeket. Az egyeztetésen elhangzott kérdésekre adott válaszok megtalálhatók az NMHH honlapján.

Miért volt szükség a pályázat kiírására?

Az NMHH elmondja, hogy Magyarországon 2008 óta működnek országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatok, ezek üzemeltetési jogosultságát 12 évre az Antenna Hungária Zrt. nyerte el. A társaság a MinDig TV-szolgáltatáscsaládon keresztül hasznosítja azokat, 12 ingyenes és 47 fizetős televíziócsatorna, valamint a 4 közszolgálati rádiócsatorna műsorának továbbításával. Az Antenna Hungária hálózatüzemeltetési jogosultsága 2020. szeptember 5-én jár le.

A jelenlegi hálózatok egy része azt a 700 MHz-es (694–790 MHz közötti) frekvenciasávot használja, amelyet a hírközlési hatóságnak 2020-ig szabaddá kell tennie a közelgő 5G-s fejlesztésekhez. Erre a hatóságot európai uniós irányelvek kötelezik – összhangban a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által megfogalmazott célokkal, illetve az NMHH Nemzeti Ütemtervével, illetve Spektrumstratégiájával. A hálózatok áttervezésével és modern technikai megoldások alkalmazásával a 700 MHz-es sáv nélkül is elegendő frekvencia áll rendelkezésre a pályázatban előírt öt műsorszóró hálózat működtetéséhez.

Azóta történt

Előzmények