Bíróság vizsgálja a Facebook adatkezelési gyakorlatát

Nem elég, hogy története legnagyobb üzemzavarát éli át ezekben az órákban is a közösségi oldal, az ügyészek is támadják.

Egy New York-i szövetségi bíróság bűnügyi eljárást folytat a Facebook ellen, melynek keretében nemrég legalább két, okostelefonokat és egyéb informatikai eszközöket gyártó vállalattól kértek információkat arról, hogy milyen adatmegosztási szerződéseket kötöttek a közösségi oldal üzemeltetőjével, illetve milyen módon kezelték a felhasználók személyes adatait – írja belső forrásokra hivatkozó tudósításában a The New York Times.

Hirdetés

A Times felhívja arra a figyelmet, hogy a Facebook több mint 150 nagyvállalattal (pl. Amazon, Apple, Microsoft, Sony stb.) kötött az adatmegosztásról szóló szerződéseket, melyek alapján ezek a cégek hozzájuthattak az oldal felhasználóinak személyes adataihoz – nem egy esetben oly módon, hogy nem kérték ehhez a felhasználók beleegyezését. E szerződések többségét mind a Facebook, mind a partnerek felmondták az elmúlt két év folyamán.

A riportra reagálva a Facebook szóvivője közölte, hogy nagyon komolyan veszik az eljárást, és teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal, nem kívánnak semmit sem eltitkolni.

A Times megjegyzi, hogy nem tudni, hogy az eljárást ki is kezdeményezte, ahogy azt sem, hogy pontosan milyen célból indult, mivel hasonló eljárások már folytak a Facebook ellen, különösképp a Cambridge Analytica botránya után – lehet, hogy ez az adatkezelési vizsgálat csak kiegészítő része egy másik ügynek, esetleg a még le nem zárt Cambridge Analytica-eljáráshoz kapcsolódik.

Az értesüléseket nem kívánta kommentálni sem az amerikai igazságügyi minisztérium, sem az illetékes ügyészség.

Azóta történt

Előzmények