Egyre biztosabbnak tűnik, hogy szoftverhibás a Boeing 737 MAX

A fekete dobozok vizsgálata adhat végső választ, de nagyon valószínű, hogy tervezési hiba áll a háttérben.

Az egész világot megrázta a Boeing gépének etiópiai, 157 áldozatot követelő katasztrófája, melyben a vizsgálat még folyik – a megtalált fekete dobozok ma érkeztek meg Franciaországba, elemzésre. Mivel ugyanez a típus szenvedett tavaly hasonló balesetet Java szigeténél – 189 halálos áldozat –, érthető, hogy a napokban egyre több országban, köztük Európában is felfüggesztették e gépek (737 MAX 8 és MAX 9) repülési jogát.

A vizsgálat eredményei nélkül természetesen semmi biztosat nem lehet állítani, de mind több jel utal arra, hogy a repülőgépek számítógépes rendszerében, valószínűleg a robotpilótában van olyan hiba, mely a katasztrófát okozhatta. Napvilágot láttak olyan sajtótudósítások is, melyek szerint az említett típusokat vezető pilóták már korábban működési rendellenességekre figyelmeztették a vállalatot.

A Boeing több sajtóközleményben is megfogalmazta hivatalos álláspontját, ezekben szerepel az áldozatok családtagjainak szóló részvétnyilvánítás és a biztonság melletti elkötelezettségük mellett az is, hogy hamarosan szoftverfrissítést adnak ki, mely egyértelműen arra utal, hogy a gépek balesetét nem egyedi vagy emberi hiba okozta, hanem a rosszul működő irányító rendszer.

Azóta történt

Előzmények