E-szemétből készülnek az olimpiai érmek

Egy nagyszabású, össznépi akció keretében a használt elektronikus eszközökből nyerik ki az aranyat, az ezüstöt és a bronzot.

Hirdetés

A 2020-as tokiói olimpia és paralimpia szervezőbizottsága már 2016-ban nyilvánosságra hozta azt a tervet, a sportolók érmeit elektronikus hulladékból állítanák elő. Most bejelentették, hogy a környezetvédelmi célú kampány elképzelése széles körű társadalmi támogatottságot kapott mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások részéről, és akció során az önkormányzatok több mint 47 ezer tonna e-szemetet gyűjtöttek össze.

Ennek a hatalmas mennyiségnek jelentős része használt telefon, több mint ötmillió darabot vettek át a vezető japán szolgáltató, az NTT Docomo üzleteiben – emellett a középületekben és a postákon felállított gyűjtőhelyeken adhatták le az emberek használt eszközeiket. Az érmek előállításához a tervek szerint 2700 kg bronz, 30,3 kg arany, illetve 4100 kg ezüst szükséges: a bronz már tavaly júniusban összegyűlt, és őszre az arany és ezüst döntő része is megvolt, de ezek esetében még tovább kell gyűjteni.

A kampányt március 31-én zárják le, addigra reményeik szerint rendelkezésre áll a szükséges mennyiség, majd az érmek látványterveit a nyáron fogják bemutatni.

Azóta történt

Előzmények