Biztonsági bővítményt adott ki a Google

Újabb biztonságtechnológiai megoldást fejlesztett a Google, a Chrome böngésző bővítményeként működő Password Checkupot.

A vállalat hivatalosan is bejelentette két új fejlesztését, az egyik a Password Checkup, melynek használata során azonnal figyelmeztetést kapunk, ha olyan jelszót használnánk, ami már egyszer hackerek kezébe került. A másik friss Google újítást, a fiókokon átívelő védelmet (Cross Account Protection) pedig arra tervezték, hogy figyelmeztető jeleket küldjön és fogadjon kompromittálódott jelszavak használata esetén.

Hirdetés

A biztonságosabb internet napjára időzített bejelentés szerint a bővítmény használata rendkívül egyszerű: nyissuk meg a Chrome-ot a számítógépünkön, majd a Google-fiókunkba való bejelentkezés után, töltsük le a Password Checkup bővítményt. Ezt követően kattintsunk a jobb felső sarokban található ‘Továbbiak’ menüpontra, keressük meg a bővítményt és kapcsoljuk be. Innentől kezdve értesítést kapunk, ha bejelentkezéskor olyan felhasználónevet és jelszót adunk meg internetes online fiókjainkba, amelyek egy, a Google által ismert adatvédelmi incidens miatt már nem biztonságosak. Ilyen esetben a Google kérni fogja, hogy módosítsuk jelszavunkat, hogy fiókunk újra biztonságossá váljon. A fejlesztők ajánlása szerint a telepítést érdemes az okostelefonunkon, illetve bármilyen más csatlakoztatott eszközünkön elvégezni.

Kiemelik, hogy az adatok többszöri titkosításon mennek keresztül, így a fiókazonosító adatokra (felhasználónév és jelszó) senki, a Google sem lát rá.

A Google másik újítása, a több piaci szereplővel közösen fejlesztett fiókokon átívelő védelem (Cross Account Protection) a háttérben értesítést küld az incidensről más alkalmazás fejlesztőinek, akik megtehetik a szükséges óvintézkedéseket, mint például a felhasználó kiléptetése.

Azóta történt

Előzmények