Meglepetés: az Apple árcsökkentést fontolgat

Na nem úgy általában: a meghódítandó piacokon, a fejlődő országokban látják szükségesnek, hogy olcsóbb legyen az iPhone.

Az elmúlt hetekben kiemelt téma volt a szaksajtóban, hogy a világ egyik legerősebb technológiai vállalata, az Apple legutóbbi pénzügyi eredményei részben visszaesést mutattak. Maga a vállalat ugyan semmiféle válságot nem él át, sőt továbbra is erős, de a vezető termék, az iPhone eladásai csökkentek.

Ha nem az Apple-ről lenne szó, ez nem lenne különleges hír, ám a „zászlóshajóról” van szó, így különleges a történet. Jelzi ezt az is, hogy Tim Cook, az Apple vezetője fontosnak tartotta, hogy reagáljon a statisztikára, mégpedig nem is akárhogyan.

Megemlítette azt a nyilvánvaló tényt, hogy a 2019-es első üzleti negyedév kiemelkedően sikeres volt a vállalat számára minden terméket illetően, ám az iPhone eladási számai csökkentek, jelentősen, 15 százalékkal.

Tim Cook egy interjúban három pontban sorolta fel a visszaesés okait:

  • az amerikai dollár stabilitása drágította a készülékek árát
  • a világ országaiban igen jelentős volt az iPhone szolgáltatói és állami támogatása, ám ez a közelmúltban csökkent
  • az akkumulátor-csere program, mely szolgálta ugyan a fogyasztókat, de a vállalat számára extra kiadást jelentett

Az említett interjúban a valódi okot – a kínai piacon történő változásokat – nem említik, ám egy másik fontos szempontot igen: az árképzést. És Cook utal arra, hogy bizonyos piacokon olcsóbban kellene adni az iPhone-t – igaz azt is hozzáteszi, hogy ahol pörög az üzlet, ott nem fognak változtatni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények