Újabb lépés az egységes uniós digitális piac létrehozásához

Az unió malmai lassan őrölnek, talán túl lassan is, de lépésről lépésre létrejön egy olyan környezet, mely a fogyasztók számára előnyös lehet.

Az Európai Parlament és a Tanács tegnap ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Bizottságnak (EB) az áruk online értékesítésére és a digitális tartalmak szolgáltatására, valamint a digitális szolgáltatások nyújtására vonatkozó 2015 decemberi javaslatairól.

A közlemény kiemeli, hogy az 2018 decemberében hatályba lépett, az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetésére irányuló rendelettel összefüggésben a digitális szerződési szabályokról szóló új megállapodás a digitális egységes piaci stratégia legújabb eredménye, amely konkrét előnyöket biztosít a polgárok és a vállalkozások számára.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos a következő nyilatkozattal üdvözölte a megállapodást:

„Fogyasztóként az EU digitális egységes piacának egyik legnagyobb előnye, hogy egyetlen kattintásra vagyunk attól, hogy többletköltségek nélkül vásároljunk árukat bármelyik uniós országból. A vállalkozások számára azt jelenti, hogy az EU területén bárhol kínálhatnak termékeket, szolgáltatásokat és digitális tartalmakat, és több millió potenciális fogyasztót érhetnek el. Ez csak akkor működhet jól, ha uniós szintű, világos, naprakész és harmonizált szabályaink vannak. A digitális tartalom szolgáltatására és a digitális szolgáltatások nyújtására, valamint az áruk értékesítésére vonatkozó új szabályokat tartalmazó javaslatainkról szóló megállapodás révén újabb lépést teszünk ebbe az irányba.

A fogyasztók EU-szerte nagyobb védelemben részesülnek majd. A fogyasztó ezentúl kártérítésben részesülhet ha például a digitális tartalom – mint a zene vagy a szoftver – hibás. Emellett több idő áll majd a rendelkezésükre annak bizonyítására, hogy egy vásárolt áru a vásárlás időpontjában hibás volt. Ha egy termék hibás, az egész EU-ban ugyanazokat a kártérítési lehetőségeket kell alkalmazni, mint például az árengedmény vagy a visszatérítés. Ami a vállalkozásokat illeti, nagyobb jogbiztonságot fognak élvezni és tisztességes versenyben lesz részük.

Fontos megjegyezni, hogy a szövegeket most hivatalosan el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának. Végleges elfogadásukat követően az irányelveket kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és azok húsz nappal a kihirdetést követően hatályba lépnek.

Azóta történt

Előzmények