Parkolórobotok a repülőtéren

Egy speciális problémára egy speciális megoldás. Elsőre működőképesnek és továbbfejleszthetőnek tűnik.

A túlmotorizált európai országokban a járművek parkolása jelenti az egyik legnagyobb gondot, minden szempontból. Épp ezért nem meglepő, hogy már jó ideje egyre több technológiai megoldást próbálnak ki e problémák enyhítésére.

Ezek közül az egyik terület a zsúfolt parkolókban történő mechanizmus automatizálása. Nagyon sok példát lehet erre felsorolni, de az egyik nagyon érdekes az, melyet most a jalopnik.com mutatott be, és amely szerint London második legnagyobb repülőterén, a Gatwicken tesztüzemben hamarosan működik egy már kipróbált megoldás, ahol egy robot segít az autók elhelyezésében.

Az eszközt a Stanley Robotics fejlesztette ki, a Stan nevet kapta, és a projekt célja az, hogy könnyen, automatizáltan, logisztikát is használva helyezzék el a repülőtérre érkező autókat. A teszt augusztusban kezdődik a hatalmas repülőtér egyik, hosszú távú parkolásra használt zónájában. Három hónapig figyelik azt, hogy az autonóm üzemmód – részben az ünnepi szezonba belecsúszva – hogyan képes hatékonyan kihasználni a rendelkezésre álló területet.

Praktikusan ez úgy működik, hogy a sofőrök beállnak egy meghatározott területre, lehívják a Stan szolgáltatást, majd az elektromos szállítóeszköz a GPS segítségével helyet keres az autónak. E fejlesztés nagy előnye lehet, hogy az autót nem kell megnyitni, mivel a trailer egészben szállítja el a járművet. A megoldást már tesztelik több európai reptéren, pl. a párizsi Charles de Gaulle légikikötőben, de Lyonban és Düsseldorfban is.

Azóta történt

Előzmények