Gigantikus résztvevők csatlakoznak a fontos kiberbiztonsági kezdeményezéshez

A Paris Callt az alapítás pillanatától kezdve támogatja a magyar kormány, most pedig újabb hatalmas cégek léptek be a "klubba".

Meghatározó üzleti szereplőkkel, saját területeik legnagyobbjaival bővül a tavaly novemberben Párizsban elindított kiberbiztonsági kezdeményezés: a Paris Call-hoz már aláírásakor 284 vállalkozás, 115 civilszervezet, valamint 57 kormány csatlakozott – köztük a magyar is.

Az internet életünk szinte minden aspektusának megkerülhetetlen elemévé vált. Éppen ezért jelentenek növekvő fenyegetést az emberekre a létfontosságú állami, üzleti és egyéb infrastruktúrák ellen intézett, egyre nagyobb gyakorisággal érkező és egyre kifinomultabb számítógépes támadások. Ezek „kártékony hatást gyakorolnak a nemzetközi és nemzeti biztonságra, a demokratikus folyamatokra, a globális gazdaságra, az ötletek és információk szabad áramlására, valamint az egyének biztonságérzetére, biztonságára és magánéletére” – áll a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace alapító dokumentumában.


[+]

A tavaly novemberben elindított kezdeményezés világméretű összefogásra szólítja fel az állami, üzleti és civil szereplőket annak érdekében, hogy közös és összehangolt lépéseket tegyenek a kibertér védelme érdekében. A globális összefogás jelentőségének felismerése nem új keletű: hasonló megfontolás vezérelte az alapító 34 vezető digitális vállalatot – köztük a Microsoftot, a Dell-t, a HP-t, az Oracle-t és az SAP-t –, amikor megalapították a globális és regionális technológiai vállalatok kibervédelmi erőfeszítéseit közös mederbe terelő CyberSecurity Tech Accord-ot. A párizsi felhívás viszont ennél is átfogóbb és az eddigi legnagyobb támogatottságú kezdeményezés: az induláskor 57 ország kormánya írta alá a Paris Call-t, köztük Magyarországé is, továbbá 284 iparági szereplő és 115 civilszervezet.

Ez a kör bővült ki jelentősen a 2019-es Forum de la Cybersécurité (FIC) konferencián. A franciaországi Lille-ben január 22-én és 23-án megrendezett fórumon a legfontosabb nemzetgazdasági ágazatok meghatározó szereplői csatlakoztak a felhíváshoz: pénzügyi intézmények, közüzemi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, energetikai és gyógyszercégek stb. Az újonnan csatlakozók arra vállalkoznak, hogy egymással és az alapítókkal együttműködve tesznek meg mindent digitális folyamataik biztonságosságának erősítése érdekében, útjába állnak a rosszindulatú informatikai eszközök és gyakorlatok elterjedésének, elejét veszik az üzleti célú kémkedésnek és a szellemi tulajdon informatikai eszközökkel történő eltulajdonításának.

A Paris Call kiterjed továbbá a politikai választási folyamatok tisztaságának aláásását célzó számítógépes támadások és rosszindulatú aktivitások felderítésére és megakadályozására, a valamennyi szereplő érdekeit szolgáló kiberhigiénia megerősítésére, a felelős netes magatartás nemzetközi normáinak széles körű elfogadtatására és végrehajtására. A kezdeményezés részét képezik azok az általános bizalmat erősítő intézkedések is, amelyek megtételével közelebb kerülünk a nyitott, biztonságos, kiszámíthatóan és mindenki által hozzáférhető, békés kibertérhez.

Azóta történt

  • A digitális fejlődésben lemaradt cégeken segíthet a CDR Start komplex csomag

    A Cloudera a Dell Technologies és a Reach bemutatta a CDR platform továbbfejlesztett változatát és a CDR Start csomagot,amelyek segítenek leküzdeni a digitális hátrányt.

  • 1982. január 22.

    A Microsoft és az Apple Computer megállapodnak arról, hogy a Microsoft egy irodai csomagot fejleszt a Macintosh számára – ennek eredményeképp jött létre többek között a Multiplan táblázatkezelő. Az egyezség szerint a redmondi cég 1984. január 1-jéig hasonló szoftvert nem dobhatott piacra.

  • 1983. május 2.

    A Microsoft a Word alkalmazás első változatának bejelentésével egy időben vezette be a grafikus felületű program kezelésének megkönnyítésére kialakított első egerét, a Microsoft Mouse-t is. A kétgombos, viszonylag primitív eszközből közel 100 ezer darabot gyártottak, de csak körülbelül ötezret tudtak belőle eladni, míg 1985-ben piacra nem dobták az egér jelentősen átalakított változatát.

Előzmények