Újabb drónincidens Nagy-Britanniában

Most az ország legnagyobb forgalmú repülőterén, a londoni Heathrow-n okozott fennakadást egy figyelmeztetés. Az esetet vizsgálják.

Nemrég a második legnagyobb repülőtéren, a Gatwicken akadozott a szolgáltatás biztonsági intézkedések bevezetése miatt, ám tegnap este a Heathrow is „áldozatul esett”, mivel közel egy óráig korlátozni kellett a felszállásokat drónveszélyre hivatkozva.

A hatóságok ma bejelentették, hogy a rendőrség mellett a hadsereg is beszállt abba a vizsgálatba, melynek célja, hogy tisztázzák, mi történt. A Scotland Yard közleménye szerint valóban történt valami, mivel rendőrök is láttak a tiltott zónán belül egy repülő szerkezetet.

Bár a gatwicki események után szigorításokat ígértek, ha valaki szándékosan vagy felelőtlenségből nem tartotta be a repülésbiztonsági szabályokat – oda irányította a drónját, ahol tilos engedély nélkül röptetni –, mindez a korábbi szabályok alapján is bűncselekménynek minősül, és a nyomozás eredményétől függőn sok éves, akár életfogytiglani büntetésre is számíthat az elkövető.

Az ügy érdekessége a hadsereg bevonása – ennek okáról nem adtak részletes tájékoztatást, így lehet, hogy felmerült a szabotázs lehetősége is, de az még inkább valószínű, hogy a katonaság szeretné a Heathrow-n is bevezetni azt a drónvédelmi technológiát, melyet a Gatwicken a decemberi incidensek után helyeztek üzembe. Ez a technológia egyébként izraeli fejlesztésű, és a „drónkupola” – Drone Dome – névre hallgat, és a kevés információ alapján annyit tudni, hogy radarral deríti fel a nem kívánt repülő eszközöket, majd átveszi a rádióirányítást a gép fölött, és biztonságos helyen teszi földre.

Azóta történt

Előzmények