Finnországban is támadják a Microsoftot a Windows 10 kéretlen telepítése miatt

Már rég lecsengett a sokat vitatott kampány, ám még mindig folynak olyan eljárások, melyek az agresszív terjesztés jogosságát vitatják.

Egy finn férfi kezdeményezett vizsgálatot a Microsoft ellen a helyi fogyasztóvédelmi békéltető testületnél, mivel úgy ítélte meg, hogy a vállalat a hozzájárulása nélkül telepítette számítógépére a Windows 10 operációs rendszert még 2016 márciusában, és mivel az új rendszer hibákat okozott a gépen, ez neki anyagi kárt is okozott – működésbeli hiányosságok léptek fel, több korábban használt programja használhatatlanná vált, emiatt szoftveres javításokra volt szükség. Ez abban az időszakban volt, amikor a Windows 7 és Windows 8.x rendszerek használói még automatikusan kapták a frissítést, ha az automatikus frissítés be volt kapcsolva.

Hirdetés

A finn közmédia beszámolója szerint a testület úgy ítélte meg, hogy a Microsoftnak nem volt joga hozzájárulás nélkül telepíteni az OS-t, ám a panaszos által kért háromezer euró helyett ezer euró kártérítés megfizetését javasolta a vállalatnak.

Az agresszívnek nevezhető frissítési kampány igen nagy felháborodást váltott ki szerte a világon 2016-ban – egy esetben a Microsoft kártérítést is fizetett egy amerikai panaszosnak, de csoportos per is indult 2017-ben –, és ez rákényszerítette a céget, hogy szigorúan csak hozzájárulás után történjék meg a váltás.

A finn felhasználó egyébként tizenötször lépett kapcsolatba a Microsoft ügyfélszolgálatával, ám nem kapott számára kielégítő választ. Panaszát a helyreállítási költségekre hivatkozva nyújtotta be, valamint arra alapozta, hogy a gépen távfelügyeleti programok is futottak – egy ingatlan térfigyelő kameráit menedzselte –, és a javítás elvégzéséig ezek használhatatlanok voltak.

Az ügyben a Microsoft nem tagadta, hogy a Windows 10 engedély nélkül töltődött le a felhasználó gépére, és azt sem vitatták, hogy van összefüggés az engedély nélküli telepítés és a hibák között, a kár nagyságát azonban kétségbe vonták – ahogyan a fogyasztóvédelmi szervezet is, akik túlzottnak találták az eredeti követelést.

Előzmények