Radarral érzékelné kezünk mozgását a Google

A Project Soli most kapott engedélyt az FCC-től a magasabb frekvenciájú rádióhullámok használatára.

A Google-nél 2015 óta foglalkoznak Project Soli néven egy olyan szenzoros megoldással, amely nagyon magas frekvenciájú (nagyon rövid hullámhosszú) rádióhullámokkal figyelné kezünk mozgását, tehát gyakorlatilag radarral oldaná meg az érintés nélkül, gesztus alapú vezérlést.


[+]

Bár a Project Soli nem az egyetlen ilyen próbálkozás a világon, ezek többnyire nem igazán jutnak túl a kísérleti szinten, a különböző hatóságok ugyanis nem szívesen adnak engedélyt olyan erős rádiósugárzást generáló szerkezeteknek, amely aztán zavarhatja a többi adót, a rádióműsort, a különböző radarokat, vagy akár az egészségünkre is káros hatású lehet. Ezért is érdekes, hogy az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság, az FCC lehetővé teszi a Google-nek, hogy a Project Solival folytatott kísérleteket az eddiginél magasabb energiaszinten folytassa, sőt, a szenzorokat repülőgépeken is kipróbálhassa.

A rendszer egyébként kezünk mozgását a három dimenziós térben érzékeli, és olyan finomsággal működik, hogy nemcsak az egérmutatót mozgathatjuk ujjunkkal, de például hüvelyk- és mutatóujjunkat összecsippentve egy hangerőállító tárcsát vagy nyomógombot is szimulálhatunk.

Előzmények