A londoni drónincidens lehet az utolsó figyelmeztetés

Ugyan az összes hatóság rámozdult az ügyre, az látható, hogy a jelenlegi keretek között sem a megelőzés, sem a szankcionálás nem működik megfelelőképp.

Habár ma már a legtöbb érintett országban igen szigorú, komoly büntetéseket előíró szabályok tiltják a repülőterek környezetében a drónok engedély nélküli használatát, az eszközök szaporodása és nem kellő kontrollja miatt egyre több hír érkezik incidensekről. Ebben élen jár az Egyesült Királyság, de olyan nagy hatású, jelentős károkat okozó esetről még nem számolhattunk be, mint ami tegnap a londoni Gatwick repülőtéren történt.

A helyzet még mára sem normalizálódott, a vizsgálat is folyamatban van, így kevés biztosat tudni az okokról. Az eddigiek dióhéjban: London második legnagyobb forgalmú repülőterén azért kellett korlátozásokat, járattörléseket elrendelni, mivel a felügyelők csütörtök éjjel több, engedély nélküli drónrepülést regisztráltak a biztonsági, egy kilométeres határon belül. A tiltást később feloldották, ám mivel pár órával később újabb aktivitást tapasztaltak, megint csak korlátozásokat vezettek be – mindez több mint százezer embert és számtalan légitársaságot érintett, több mint 700 járatot állítottak le. A 33 órás lezárás végleges, teljes feloldását az gátolja még pénteken is, hogy a hatóságok nem tudták azonosítani a drónokat, ill. pontosan meghatározni, hogy mi történt.

Helyi beszámolók és hivatalos jelentések szerint gyakorlatilag az összes hatóság beszállt a vizsgálatba, de egyelőre eredmény nélkül – és mindez persze nem enyhíti a károkat, valamint az érintett utasok által megtapasztalt kényelmetlenségeket.

Az mindenesetre bizonyosnak tűnik, hogy az egyre elterjedtebb és mind fejlettebb dróntechnológiára a légi közlekedés még nincs felkészülve – egy, a New York Timesnak nyilatkozó szakértő szerint a repülőterek kilencven százaléka teljes mértékben alkalmatlan az ilyen helyzetek kezelésére. És itt most nem is terrortámadásról van szó, egyszerűen arról, hogy mi történik akkor, ha valaki felelőtlenségből zavarja meg a repülőtér működését.

Nagy valószínűséggel a szokásos menetrend érvényesül: amíg egy szabálytalanul használt drón nem okoz valódi katasztrófát, addig nem lesz érdemi előrelépés az ügyben.

Azóta történt

Előzmények