Tajvan elköszön a 3G-től

A tervek szerint év végig élnek csak a szigetország harmadik generációs mobilhálózatai, az 5G-re viszont még sokat kell várni.

Hirdetés

Nem árt felkészülni, ha véletlenül Tajvan felé utaznánk: a szigetország 2018 végére teljesen lekapcsolja harmadik generációs mobilhálózatait, és onnantól kezdve már csak a 4G-vel is kompatibilis eszközökkel lehet majd telefonálni, SMS-t küldeni vagy adatot fogalmazni. Hasonló lépésre egyébként utoljára 2017 nyarán került sor, akkor a 2G-nek intettek búcsút.


[+]

Tekintettel arra, hogy ez év márciusában az országban regisztrált 4G felhasználók száma már meghaladta a népességszámot, a hálózatok lekapcsolása az ország lakosságának túlnyomó részét nem igazán fogja érinteni – a szolgáltatók adatai szerint jelenleg körülbelül 200 000 előfizető lehet, aki nem állt még át a modernebb rendszerre. A váltás egyébként nem hirtelen történik, viszonylag komoly kampány előzte meg, melynek során a cégek mindenféle promóciókkal és akciókkal igyekeztek az ügyfeleiket átterelni az újabb készülékek felé. Ennek köszönhetően a 2017-ben még 5,5 milliós tábor idén novemberre 228 000-re csökkent, és ez a trend azóta is folytatódik – így a várakozások szerint az átálláskor már csak nagyjából 100 000-en maradnak majd hirtelen mobil hozzáférés nélkül.

Érdekes ugyanakkor, hogy ezzel párhuzamosan az 5G-vel kapcsolatos fejlesztések már nem haladnak ilyen sebességgel: míg például Japánban, Kínában vagy Dél-Koreában egész jól állnak ezen a téren, addig Tajvanon a várakozások szerint leghamarabb 2020-ban oszthatják ki a spektrum használatához szükséges engedélyeket.

Előzmények