A linkelés szabad a strasbourgi bíróság szerint

A sajtó- és szólásszabadságot illetően igen fontos döntés született egy magyar ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A ma kihirdetett döntés szerint sérti a szólásszabadságot az a magyar bírósági határozat, amely alapján megállapították, hogy egy magyar sajtóportál, a 444.hu hiperlinkeléssel sértette meg egy magyar politikai párt, a Jobbik jó hírnevét. A 2013-ban indult ügyben végül a strasbourgi bíróság adott igazat az online újságnak. Az ítéletről az újságírókat képviselő TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) adott hírt.

Hirdetés

A történet dióhéjban: az adott lap még 2013-ban számolt be egy Romániában lezajlott, vélelmezett konfliktusról, és mivel a történtek igen homályosak voltak, az újságírók igyekeztek minél több érintettet megszólaltatni. Így került a híradásba egy helyi kisebbségi vezetőnek az adott pártot hibáztató nyilatkozatának linkje – egy YouTube-videó linkje –, maga a szöveg azonban nem. A politikai párt ezt a linkelést sérelmezte, a jó hírnévhez való jog alapján perelték a lapot.

A jogi probléma abból adódott, hogy a párt nem a nyilatkozót, hanem az e véleménynek egy linkkel helyet adó lapot perelte. Magyarországon az ügyben minden fokon a lapot marasztalták el, arra hivatkozva, hogy hazánkban az úgynevezett objektív felelősség az érvényes, vagyis egy sajtóorgánum – a sajtótájékoztatók kivételével – minden idézet tartalmáért maga felel, úgy kell tekinteni ezeket az idézeteket, mintha saját tartalom lenne.

A TASZ ezt a jogi gyakorlatot sérelmezte, ezért fordultak az emberi jogi bírósághoz. És innen idézet a TASZ közleményéből: „Az EJEB döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok tudatosan nem vizsgálták, hogy az újságíró és a lap jóhiszeműen, az újságírás etikai szabályait betartva járt-e el, ami ellentétes az EJEB gyakorlatával. Az ítélet szerint a magyar objektív felelősségi gyakorlat negatívan befolyásolhatja az információ szabad áramlását az interneten, és teljes egészében eltántoríthatja a szerzőket a hiperlinkek használatától. Az EJEB egy tesztet is kidolgozott annak megítélésére, hogy a hiperlink beágyazásért felelősségre lehet-e vonni a szerzőt, és hangsúlyozta, hogy a felelősség nem ítélhető meg objektív alapon, minden ügyet egyedien kell elbírálni.”

Előzmények